Bil Klinton izbegao smrt u Manili

Izvor: Blic, 22.Dec.2009, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bil Klinton izbegao smrt u Manili

Teroristi Al Kaide planirali su atentat na bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bila Klintona tokom njegove posete Filipinima 1996. godine, navodi britanski "Telegraf".



Teroristi, koji su bili pod dirktnom kontrolom Osame bin Ladena, postavili su bombu ispod mosta u Manili, preko koga je trebalo da pređe Klintonov automobil. Osujećeni napad na bivšeg lidera SAD trebalo je bude izveden tokom Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema navodima "Telegrafa", Klinton, koji je uoči foruma krenuo na sastanak sa lokalnim političarima, trebalo je da prođe preko tog mosta. I dok se njegovo obezbeđenje pripremalo za polazak, pripadnici filipinske službe bezbednosti su primili dojavu o napadu. U poruci su bile upotrebljene reči "most" i "venčanje", koje teroristi često koriste kao šifre za atentat.

Klintonova pratnja je promenila rutu i bezbedno stigla na zakazani sastanak, dok su američki agenti nešto kasnije pronašli bombu ispod mosta.

Istragom je utvrđeno da su zaveru organizovali teroristi iz Saudijske Arabije koji žive u Avganistanu. Takođe, ustanovljeno je da su oni bili pod direktnom kontrolom Osame bin Ladena.

Iako je Al Kaida priznala da je više puta ciljala na Klintona tokom 1990-ih godina prošlog veka, još uvek nema dokaza koji ukazuju da je Bin Laden umešan u ovaj napad, niti da su teroristi zamalo mogli da ostvare svoju nameru. "Telegraf" podseća da su u to vreme mediji izveštavali da su na aerodromu u Manili, ali i na mestu gde je Klinton trebalo da se sastane sa lokalnim liderima, pronađene dve bombe. Tada se verovalo da su eksplozivne naprave postavili filipinski komunisti.

Ramzi Jusuf, pripadnik Al Kaide koji je učestvovao u napadu na Svetski trgovinski centar u Njujorku (2003), priznao je da je ova teroristička grupa pokušala da ubije Klintona u Manili. On je istakao da su bezbednjaci osujetili taj napad. I Halid Šeik Mohamed, koji je sebe opisao kao organizatora napada na "kule bliznakinje", takođe je priznao da je učestvovao u zaveri protiv bivšeg lidera SAD. Mohamed je živeo na Filipinima tokom 1990-ih.

Klinton je ranije optuživan da je njegov tim za nacionalnu bezbednost više puta propustio da uhapsi Bin Ladena i njegove saradnike još dok su živeli u Sudanu. Klinton je odbacio te optužbe, navodeći da je bio "opsednut" Al Kaidom dok je bio na čelu SAD.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.