Klinci u svetu kompjutera

Izvor: Blic, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinci u svetu kompjutera

Kada je pravo vreme da pustite decu da sednu za računar. Psiholozi savetuju da pre treće godine mališanima nije mesto ispred ekrana, ali takođe poručuju da je sat dnevno ispred kompjutera mnogo bolje nego sat ispred TV-a.

Na kompjuteru dete može da crta, može da boji, može da uči slova i da se upozna sa osnovama matematike. Danas postoje diskovi namenjeni deci koja kroz igru mogu mnogo toga da nauče.

U ovom tekstu je reč o maloj deci od četvrte do desete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine.

NE - pre četvrte godine

Pokretanje miša i praćenje kretanja strelice na monitoru mogu da budu previše složene radnje za dete koje još nije napunilo četiri godine. Njihovo opažanje predmeta je još vrlo konkretno. Zato je bolje da ih ne prisiljavate da se igra na kompjuteru jer, ako insistirate na aktivnostima koje su iznad njegovih mogućnosti, možete da ga učinite nesigurnim i da ga sasvim odbijete od kompjutera.

Kada je pravo vreme

Neka dete sedne ispred kompjutera a vi mu pustite igricu koja je namenjena njegovim godinama. Ako posle deset minuta želi da se vrati svojim pređašnjim igricama i ne pokazuje zanimanje za slike na monitoru, njegov susret s virtualnom realnošću odložite za kasnije. Kompjuter je odličan podsticaj za učenje, ali od druge do pete godine dete treba da se najviše igra sa vršnjacima.

Bolje je od televizije

Vaše dete ima dve godine i provodi sate ispred TV-a gledajući crtane filmove? U odnosu na televiziju, prednost kompjutera je u tome što aktivnije zaokupe dečju pažnju. A to je jedan vrlo važan uticaj na učenje. Ako dete pritisne jednu tipku, na ekranu se pojavi određena slika. Pokušavajući više puta, dete uči da na svaki njegov „klik" kompjuter odgovara na određeni način. To je igra koja vodi razumevanju prvih logičnih asocijacija. Ako se, recimo, na ekranu pojave stablo i kućica, mrdajući strelicu sa stabla će poleteti ptičica, a pomičući je na kuću, iz dimnjaka će početi da izlazi dim. Uz pomoć ovog jednostavnog prikaza dete će postepeno da nauči da predviđa ono što će se na ekranu pojaviti. Ono što dete nauči i vidi na monitoru, neka bude samo podsticaj za upoznavanje stvarnosti.

Zajedno ispred ekrana

U prvo vreme igranja na kompjuteru preporučuje se pomoć mame ili tate. Pustite dete da se igra samo, ali intervenišite samo kada je to najpotrebnije. Čak i kada mu pomognete, pohvalite dete što je uspelo da dođe do cilja.

Ograničite vreme

Jedan sat dnevno pred kompjuterom je sasvim dovoljno vreme da se dete zabavi. Izbegavajte da sedi za kompjuterom posle podne a da zatim gleda televiziju. Izlaganje zračenju s oba ekrana šteti vidu, dete se mentalno umara i na kraju dana shvatite da nije napravilo nikakav pokret osim kliktanja po mišu i daljinskom upravljaču. Kompjuter ne može da zameni prijatelje, pa zbog toga je za dete najbolje da poslepodne provede u igri sa prijateljima.

Zaboravite na igrice

Igre starijeg brata su uvek predmet želja, ali prema mišljenju stručnjaka, bolje je da manjem detetu video igre i tastatura nisu nadohvat ruke. Ne samo da video igre nisu korisne nego mogu da oštetite vid i izazovu negativne psihološke stresove za decu jer blicevi, ubrzane slike i takmičarski duh zahtevaju pažnju koju mozak još nije u stanju da kontroliše. Čak bi i „velikima" od 15 godina bilo bolje da organizuju pravo takmičenje u fudbalu, nego da sede za kompjuterom.

Kako dete da odvojite od kompjutera

Šta da uradite ako se mali „genije" igra samo na kompjuteru? Ne radite ništa na silu, nego ga postepeno podstičite na druge vrste zabave: izvedite ga u igraonicu, šetajte parkom, povedite ga u dečje pozorište, idite u posetu rođacima... Uveče ga nagovorite da vam prepriča zanimljive događaje od tog dana i na kraju mu pročitajte priču. Nijedna igrica ne može da zameni mamin glas za laku noć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.