Izvor: B92, 20.Jan.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatski panel UN-a priznao grešku

Njujork -- Međuvladin panel Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama je priznao da je procena da će se glečeri na Himalajima otopiti do 2035. godine bila pogrešna.

Potpredsednik IPČ Žan Paskal Van Ipersel je priznao da se radi o grešci i da će podaci biti revidirani, ali je dodao i da to ne menja širu sliku o globalnom zagrevanju kao posledici ljudskog delovanja, prenele su svetske agencije.

"Ne vidim kako bi jedna pogreška u izveštaju od 3.000 strana mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ugrozi kredibilitet čitavog izveštaja. Ona bi čak trebalo da poveća kredibilitet IPČ-a, jer pokazuje da smo spremni da učimo iz sopstvenih grešaka", rekao je Van Ipersel u intervjuu za BBC.

Panel UN je priznao da se procena o topljenju glečera na Himalajima do 2035. bazirala na izveštaju objavljenom u naučnom časopisu, a čak i indijski naučnik, dr Sjed Hasnain, od kojeg je potekla priča, priznaje da ona nije utemeljena na činjenicama, nego na kratkom telefonskom intervjuu sa jednim akademikom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Klimatski panel UN priznao grešku

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2010

Međuvladin panel Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (IPČ) je danas priznao da je procena, objavljena pre dve godine, da će se glečeri na Himalajima otopiti do 2035. godine bila pogrešna

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.