Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klima se Mugabeova fotelja

Zimbabveanska opozicija tvrdi da je njihov lider Morgan Cvangiraj osvojio dosad 60 odsto glasova

Prema izveštajima agencija

Harare, London – Sporo pristizanje rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora u Zimbabveu, održanih proteklog vikenda, počelo je da zagreva atmosferu u ovoj afričkoj državi i nagoveštava mogućnost da će posle 28 godina Robert Mugabe sići sa vlasti.

Prema saopštenju opozicione stranke Pokret za demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << promene (MDC), na osnovu nezvaničnih rezultata iz 128 izbornih jedinica, njihov lider Morgan Cvangiraj osvojio je dosad 60 odsto glasova na predsedničkim izborima, što je dvostruko više nego predsednik Robert Mugabe.

„Mi smo do sada prebrojali glasove iz 128 izbornih jedinica i prema tim rezultatima naša stranka je osvojila 96 od 128 parlamentarnih mesta, dok je Morgan Cvangiraj osvojio 60, a Robert Mugabe 30 odsto glasova”, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar MDC-a Tendaj Biti i dodao da Mugabeova stranka planira da proglasi da je aktuelni predsednik osvojio 52 odsto glasova, tako da nije potreban drugi krug predsedničkih izbora.

Nasuprot tome, prema zvaničnim ali još nepotpunim rezultatima koje je juče objavila Zimbabveanska izborna komisija, vladajuća Afrička nacionalna unija Zimbabvea – Patriotski front predsednika Mugabea i opozicioni MDC osvojili su po 19, od ukupno 210 mesta u parlamentu.

Na predsedničkim izborima Mugabeu (84) su glavni protivkandidati bili Morgan Cvangiraj (55) iz MDC-a i Simba Makoni (58), bivši ministar finansija i nekadašnji član Mugabeove stranke. Oba protivkandidata optužila su Mugabea da planira da lažira rezultate i proglasi izbornu pobedu sa oko 60 odsto osvojenih glasova.

Nova posmatračka grupa pod nazivom Nezavisni centar za rezultate, kako prenosi Bi-Bi-Si, potvrdila je tvrdnje o pobedi MDC-a, pri čemu je precizirala da je u predsedničkoj trci Cvangiraj osvojio 55 odsto glasova, nasuprot Mugabea sa 37 odsto i Makonija sa pet odsto glasova.

Dopisnik Bi-Bi-Sija u Harareu izveštava da mu je njegov izvor u vrhu Mugabeove stranke rekao da su se bezbednosni zvaničnici sastali kako bi odlučili ko bi trebalo da aktuelnom predsedniku kaže da je izgubio. Građani Zimbabvea su, ipak, zabrinuti da će izborni rezultat biti „doteran” tako da Mugabe dobije šesti mandat na čelu države.

Iz prestonice nekadašnjeg kolonijalnog vladara stiže poruka britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Milibanda da, pošto su milioni Zimbabeanaca glasali, „njihov glas se mora čuti bez odlaganja”.

Međutim, tišina u Mugabeovim redovima i sporost u prikupljanju izbornih rezultata navode strane i domaće izveštače iz Zimbabvea na pomisao da će konačni rezultat biti namešten. Aktuelni predsednik nije se juče oglašavao, samo je posle glasanja u subotu izjavio da oni ne nameštaju izbore i da „ne bi mogao da se pomiri sa savešću ako bi namestio izbore”.

Mugabe se uzda u pozitivan izveštaj Južnoafričke zajednice za saradnju, koja je posmatrala izbore i slala pozitivan izveštaj o njihovoj regularnosti, uprkos tome što su dvojica posmatrača odbila da potpišu izveštaj tvrdeći da „odlaganje u proglašenju izbornih rezultata izaziva strah da se glasovi nameštaju”.

U predizbornoj kampanji Robert Mugabe se najviše zalagao za odbacivanje Zapada, koji je optužio da pokušava da diktira budućnost te zemlje. Njegov glavni protivnik Cvangirajnajviše je upozoravao na to da se ekonomska katastrofa u zemlji, o čemu svedoči inflacija od preko 100.000 odsto, neće zaustaviti ukoliko Mugabe ne bude smenjen sa mesta predsednika.Mugabe, sa druge strane, za ekonomski kolaps u zemlji krivi sankcije Zapada.

N. Radičević

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.