Klanica u Paštunu

Izvor: Politika, 10.Jul.2010, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klanica u Paštunu

Više od 100 poginulih u dvostrukom napadu talibanskih diverzanata u pograničnoj regiji Pakistana prema Avganistanu

Prema izveštajima agencija

Jakagund (Pakistan)- Najmanje 102 osobe su poginule, među kojima žene i deca, a preko 160 je povređeno u dvostrukom napadu bombaša samoubica u Paštunu, severozapadnoj plemenskoj oblasti Pakistana- bilans je najsmrtonosnijeg napada od početka godine u ovoj zemlji.

Napad, inače treći talibanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udar ove godine na teritoriji Pakistana, dogodio u selu Jakagund u rovitoj regiji u kojoj već godinama dejstvuju pripadnici Al kaide i ekstremnih talibanskih militantnih grupa. Spasioci procenjuju da su desetine žrtava ovog napada još zakopane u ruševinama.

Tehrik-e-Taliban, militantni talibanski pokret u Pakistanu preuzeo je odgovornost za najrazorniju diverziju od udara u Pešavaru prošlog oktobra kada je poginulo 112 ljudi. Posmatrači ocenjuju da uprkos gubicima na vojnom polju, ektremni pokret ipak još ima sposobnosti za pojedinačne razorne akcije, prenosi Rojters.

U međuvremenu, vlasti i dalje tragaju za preživelima i uklanjaju krš sa mesta na kome je eksploziv u petak aktiviran u Jakagundu, u roku od samo nekoliko sekundi, u blizini kancelarije zamenika upravnika plemenske oblasti Mohmand, Rasula Kana, koji nije povređen, javio je AP. Jedan od bombaša- samoubica razneo se ispred same Kanove kancelarije.

Cilj napada bila je eliminacija antitalibanskih članova plemenskog saveta u regiji, agenciji Rojters otkrio je Ikramulah Mohmand, portparol pokreta Tehrik-e- Taliban. U momentu napada veliki broj stanovnika iz planinskih krajeva nalazio se u blizini kancelarije Rasula Kana, očekujući obećanu pomoć u hrani.

U napadu je uništeno 70 do 80 radnji, a zbog oštećenja na zgradi zatvora iz ćelija je pobeglo 28 „sitnih kriminalaca”, rekao je Rasul.

Prema rečima upravnika oblasti Mohmand, Amdžada Alija Kana, u zgradi su se u trenutku eksplozije nalazile plemenske starešine, ali niko od njih nije povređen.

Prva eksplozija bila je relativno slaba, dok je druga bila znatno jača, a bar jedan od dvojice napadača dovezao se do mesta napada na motoru, saopštili su zvaničnici.

Mohmand je jedna od nekoliko oblasti u plemenskom pojasu Pakistana, gde se, kako se veruje, kriju talibani i članovi terorističke mreže Al Kaida. Do juče je najsmrtonosniji bio napad izveden za Novu godinu, u plemenskoj oblasti Južni Vaziristan, kada je poginulo 96 osoba.

U napadu na sveti sufitski hram u gradu Lahore na istoku Pakistana, prošle sedmice dva bombaša- samoubice usmrtila su 42 ljudi.

Vlada Pakistana je početkom godine pokrenula seriju vojnih ofanziva protiv talibana i drugih ekstremističkih pokreta : najžešći okršaji rivalskih snaga zabeleženi su upravo u regiji Mohamand. Poslednjih meseci vlada Pakistana koristila je civilne milicije u brobi protiv talibana, ali sa ograničenim uspehom.

Najnoviji bombaški napad u Jakagundu ukazuje na promenu taktike talibana koji sada umesto vojničkih biraju političke mete, procenjuje agencija Al džazira.

Istovremeno, talibanska diverzija prošlog petka ukazuje i na višestruke bezbedonosne izazove sa kojima se suočava nuklearno naoružani Pakistan inače presudni saveznik SAD i zapadne alijanse u njihovim višegodišnjim pokušajima da stabilizuje prilike u susednom Avganistanu, upozoravaju agencije.

T. V.

----------------------------------------------

U Avganistanu poginulo šest američkih vojnika

KABUL- U nekoliko napada na istoku i jugu Avganistana poginulo je šest američkih vojnika i 12 civila, saopštile su avganistanske vlasti i komanda NATO.

U istočnoj provinciji Paktia poginulo je 11 šiita iz Pakistana koji su prešli u Avganistan da bi se snabdeli namirnicama. Na minibus u kome su se nalazili iz zasede je pucao nepoznati naoružani napadač, saopštile su vlasti.

U eksploziji bombe zakačene za motocikl u Kandaharu, gradu na jugu zemlje, poginuo je čovek koji se u trenutku eksplozije tuda vozio svojim automobilom, saopštile su provincijske vlasti.

Na istoku Avganistana poginula su četiri američka vojnika - jedan od lakog naoružanja, drugog je usmrtila bomba, treći je poginuo u napadu talibana, dok je četvrti stradao u slučajnoj eksploziji, saopštio je NATO.

Na jugu te zemlje poginula su još dva američka vojnika, u dva odvojena bombaška napada.

Od početka jula u Avganistanu je, računajući i današnje napade, poginulo 23 američka vojnika.

Beta

objavljeno: 10/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.