Kitarovićeva: Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarovićeva: Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je u Savetu bezbednosti UN kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH i govornicu Saveta bezbednosti UN ponovo iskoristila da kaže da je Hrvatska bila izložena "srpskoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije", prenesi Tanjug.

"Kad je reč o procesuiranju ratnih zločina tokom agresije na Hrvatsku, Hrvatska može biti umereno zadovoljna", rekla je Grabar Kitarović podsetivši da je i u pravosnažnoj presudi protiv Milana Martića i Milana Babića utvrđeno postojanje "udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem proterivanja hrvatskog stanovništva sa okupirane hrvatske teritorije s ciljem stvaranja velike Srbije".

Navela je i presude za granatiranje Dubrovnika i Vukovar, te izrazila žaljenje što za tromesečnu "opsadu" Vukovara nije niko odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine.

Posebno je naglasila kako je glavni kreator projekta velike Srbije Slobodan Milošević "izbegao konačnu presudu, što smatra velikom prazninom u ostavštini suda".

"Hrvatska potpuno podržava rad Međunarodnog krivičnog suda i poštuje sve njegov presude, iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima rada Suda", rekla je hrvatska predsednica.

Nijednom rečju, međutim, nije pomenula etničko čišće koje je sprovela hrvatska vojska i policija u akcijama "Oluja" i "Bljesak".


"Iako je presuda na suđenju Ratku Mladiću donela sznačajno olakšanje porodicama njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovde moram ponovno podsetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. godine započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susednoj Bosni i Hercegovini", rekla je Grabar Kitarović.

"Na kraju, Slobodan Milošević kao glavni kreator projekta velike Srbije, koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbegao je konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda", rekla je Kitarović.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Ako Kolinda negira hrvatsku krivicu u ratu, onda nek makne TUĐMANOVU BISTU iz Pantovčaka"

Izvor: Blic, 07.Dec.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović bi, nakon što je u Savetu bezbednosti UN rekla da zvanični Zagreb prihvata pojedinačnu, a ne kolektivnu krivicu za zločine u BiH, trebalo sada da makne sa Pantovčaka bistu prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana, piše portal 24sata...Portal...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.