Izvor: B92, 11.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kisindžer: Početak kraja NATO-a

Vašington -- Bivši američki državni sekretar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri Kisindžer smatra da francusko-nemačko-belgijski veto oko pomoći NATO-a Turskoj predstavlja dosad najteži udarac zapadnom vojnom savezu. "Da, moglo bi se reći da to predstavlja početak kraja NATO-a, u sadašnjoj monolitnoj formi", rekao je Kisindžer tim povodom za TV mrežu NBC, izražavajući sumnju da će politički pritisak Vašingtona koji će uslediti dovesti do promene sadašnje situacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Razrađujući svoju tezu da briselski veto trojske evropskih saveznika oko tražene pomoći Turskoj predstavlja "najozbiljniju krizu u istoriji Atlanskog saveza", Henri Kisindžer je u članku za "Vašington post" napisao i sledeće: "Ako se SAD povuku pod pretnjom tog veta ili ako Irak, ohrabren akcijom naših saveznika, izbegne ono malo preostalih nevojnih opcija za izlazak iz ove krize, rezultat će biti katastrofalan za Atlanstki savez i za međunarodni poredak. Ako se ova kriza okonča bez promene režima u Bagdadu, ako SAD umaršira sa 200.000 vojnika u region i zatim izmaršira s njima, a da se ne postigne ništa više osim nebulozne izolacije režima koji već više od jedne decenije krši naredbe UN, kredibilitet američke moći u rat protiv terorizma i u međunarodnoj politici biće teško i, verovatno, neopozivo oštećen".U obraćanju javnosti, Kisindžer je bezrezervno podržao oštar kurs Bušove administracije na frontu prema Iraku, a i u tekućoj konfrontaciji sa trojkom evropskih otpadnika iz NATO-a. "Činjenica da je do ove krize došlo u tako kasnoj fazi političkog procesa (oko Iraka), pokazuje izuzetno nedostatak razumevanja Evrope za američke realnosti", zaključuje Kisindžer u "Vašington postu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.