Kirijakides: EU koordiniše odgovor na majmunske boginje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 14:05

Kirijakides: EU koordiniše odgovor na majmunske boginje

Zemlje članice Evropske unije rade na koordinaciji zajedničkog odgovora na izbijanje majmunskih boginja, izjavila je danas komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

"Rizik od prenošenja kada je reč o opštoj populaciji je nizak u ovoj fazi. Većina prijavljenih slučajeva je do sada blaga, ali deca, trudnice i osobe sa oslabljenim imunitetom mogu biti u opasnosti od teškog razvoja bolesti. U stalnom smo kontaktu sa zemljama članicama EU u vezi sa dostupnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijagnostike, praćenja kontakata, LZO (lične zaštitne opreme), vakcina i lečenja", napisala je ona na svom Tviter nalogu, preneo je TASS.

"Mi već koordinišemo i podržavamo jedinstven odgovor EU. Svi moramo biti na oprezu", istakla je Kirijakides.

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Škotskoj i Danskoj

Škotska je danas potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, navode zdravstvene vlasti.

"Radimo sa odborima Nacionalne zdravstvene službe i drugim partnerima u Škotskoj i Velikoj Britaniji kako bismo istražili izvor infekcije“, izjavio je Nik Fin, škotski zdravstveni zvaničnik, prenosi Rojters.

On je dodao da je obolela osoba primljena na lečenje i da se traga za ljudima koji su sa njom bili u kontaktu, navodi britanska agencija.

U Danskoj registrovan prvi slučaj majmunskih boginja

Danska je registrovala prvi slučaj infekcije majmunskim boginjama kod jednog odraslog muškarca koji se vratio sa putovanja u Španiju, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Danske.

"Zdravstvene vlasti ne očekuju širenje infekcije u Danskoj, ali pomno pratimo situaciju kako bismo bili spremni za moguće širenje zaraze", poručio je ministar zdravstva Magnus Heunike, prenosi Rojters.

Oboleli muškarac je trenutno u izolaciji i vlasti su u kontaktu sa svim njegovim bliskim kontaktima, saopšteno je iz ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Škotskoj i Danskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2022

EDINBURG - Škotska je danas potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, navode zdravstvene vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.