Kinezi nisu trovali Barbiku

Izvor: Politika, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi nisu trovali Barbiku

Posle otkrića da za opasne igračke nisu krivi proizvođači iz Kine, nego dizajneri iz SAD, moćna američka kompanija Matel se izvinila kineskim partnerima i kineskom narodu

Opasne su proizvoljne igre dečjim igračkama u svetu velikog biznisa. To je ovih dana potvrdio američki gigant Matel, najmoćniji faktor na svetskom tržištu igračaka, kada se izvinio Kini, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku igračaka, svojim kineskim partnerima i celom kineskom narodu zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumnji i optužbi da su kineske fabrike proizvele, a potom na Zapad izvezle, olovom zatrovane Barbike i čupave junake iz televizijske serije "Ulica Sezam".

Kada je ovog leta sa svetskog tržišta povučeno preko dva miliona igračaka, za koje se tvrdilo da su opasne po dečje zdravlje, jer njihove šarene boje sadrže nedopustivu primesu olova, Kina je bila teško uzrujana.

Javno izvinjenje

Afera je nagnala vladu da hitno pokrene inspekcijsku proveru kvaliteta u deset hiljada fabrika igračaka i privremeno zatvori sve one koje u bilo čemu nisu zadovoljile stroge izvozne standarde. Ugledni industrijalac Džang Šuhong, poznat kao "kralj igračaka iz ulice Sezam", oduzeo je sebi život, pošto je zaključio da je sramno izgubio obraz. Izvinio se radnicima što će ostati bez posla, jer će njegove fabrike verovatno morati da obustave rad, isplatio im po poslednju platu, a onda se obesio u fabričkom magacinu, prepunom neisporučenih igračaka.

A pošto su, gotovo istovremeno i, kako je izgledalo, sinhronizovano, u opticaj u Americi puštene optužbe da nisu sumnjive samo igračke iz Kine, nego i zubna pasta, neki tekstilni proizvodi, riba, antibiotici, automobilske gume, pa čak i baterije za mobilne telefone, kineska javnost se pitala nije li na pomolu trgovinski rat sa razvijenim svetom i kolika je šteta nanesena spoljnoj trgovini i međunarodnom ugledu Kine.

A onda se u prošli petak u Pekingu iznenada pojavio Tomas Debrovski, potpredsednik kompanije Matel, da bi se izvinio Kinezima. U prisustvu kineskih i stranih novinara on se obratio Li Čangđijangu, direktoru vladine Direkcije za kvalitet proizvoda, rečima: "Matel snosi punu odgovornost za masovno povlačenje sa tržišta igračaka proizvedenih u Kini i ja bih želeo da se izvinim vama lično, kineskom narodu i svim potrošačima... Većina proizvoda koja je povučena sa tržišta sadrži grešku Matelovih dizajnera, a ne grešku kineskih radnika."

Dopisnici su primetili da je Debrovski sedeo kamena lica. Nije želeo, posle saopštenja koje je pročitao, da odgovara na njihova pitanja. Ali je njegovo izvinjenje svedočilo o značaju koji u poslovanju Matela ima kineska industrija igračaka. Kina je prošle godine izvezla preko 22 milijarde igračaka, približno 60 odsto svetske proizvodnje. Oslanjajući se na jeftinu, ali dovoljno spretnu, kinesku radnu snagu, Matel već 25 godina ima u Kini poslovne partnere – suvlasnike u zajedničkim poduhvatima ili kooperante pod ugovorom. Preko 65 odsto igračaka, koje nose njegovo ime na svetskom tržištu, proizvedeno je u kineskim fabrikama po američkom dizajnu. Proizlazi da gubitak – nešto zbog nekvalitetne robe, a nešto zbog netačnih optužbi – nisu pretrpeli samo kineski proizvođači, nego i sam Matel.

Kineski funkcioner je obavestio novinare da su nalazi Matela "u osnovi podudarni sa rezultatima istrage koju je preduzela kineska strana" – po kojoj je 87 odsto povučenih igračaka imalo grešku u dizajnu. Zahvalio je predstavniku Matela na "nepristrasnoj analizi" i "odgovornom i poštenom objašnjenju". Dodao je da će se saradnja nastaviti u obostranom interesu i izrazio nadu da će "Matel izvući pouku i iskustvo iz ovih incidenata".

Detaljna provera

Kinezi, naravno, nisu mogli da sa sebe skinu svaku odgovornost dok nisu sproveli temeljnu istragu. Direkcija za kvalitet proizvoda nije mogla da prekontroliše robu u svih desetak hiljada fabrika igračaka, ali je svim proizvođačima naložila da sami provere da li su postupili u skladu sa standardima izvoza. Ako bi vladina inspekcija kasnije otkrila propuste, proizvođači su morali da plate novčane kazne tri puta veće od ukupne vrednosti proizvoda. Oduzeto je preko tri stotine izvoznih dozvola, a pritvorena su i četiri trgovca za koje se posumnjalo da su možda američkim partnerima prodali neispravnu boju za igračke.

Vlada je, posumnjavši u opravdanost zapadnih kritika na račun kineskih proizvoda, najpre zauzela odbojan stav. Nije skrivala da veruje da iza takvih postupaka vidi protekcionizam i konkurentsku zavist. Kako niko nije savršen, i kineski carinici su odbili da uvezu nešto robe iz Amerike i Australije.

Kasnije je serija optužbi mirnije analizirana. "Ženmin žibao" je pozvao kineske proizvođače na "pribrano rasuđivanje". Pometnja je posledica velikog iznenađenja na svetskom tržištu, jer je malo ko očekivao ovakve kineske prodore, a gde ima jake konkurencije ima i zavisti – objasnili su analitičari. Zapadnim medijima se može zameriti na zlonamernosti, ali se mora imati u vidu i to da su u zaoštrenijoj konkurenciji i zahtevi postali stroži. Zato proizvođači treba sebi da budu najstrože sudije.

Dragoslav Rančić

[objavljeno: 30.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.