Kineski zmaj je ustao, postao bogat i snažan

Izvor: Press, 18.Okt.2017, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kineski zmaj" je ustao, postao bogat i snažan

Kineski predsednik Si Đinping poručio u govoru na otvaranju 19. kongresa Komunističke partije Kina da je ta zemlja "ustala, postala bogata i snažna".
Foto:B92.net
Ujedno je najavio i da će vojska Kine do sredine ovog veka biti "na najvišem svetskom nivou".
Si je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama. On je ocenio da je "socijalizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa kineskim karakteristikama zakoračio u novu eru".
"Biće ovo era u kojoj ćemo obezbediti odlučnu pobedu u izgradnji umereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalisticku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se videti da se Kina približava liderskoj poziciji u svetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna", istakao je Si.

Predsednik Kine je kazao da su "potrebe da ljudi žive bolje sve veće ne samo u pogledu materijalnih i kulturnih potreba". "Rastu i njhovi zahtevi za demokratijom, vladavinom zakona, pravičnošću i pravdom, sigunošću i boljim okruženjem", rekao je Si, lider kineskih komunista i predsednik najmnogoljudnije države na svetu.

Si je u govoru na kongresu najavio "potpunu reformu vojske na najvišem svetskom nivou do sredine 21. veka". Dodao je da razvoj te zemlje "ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju". "Bez obzira u kojoj se fazi razvoja nalazi, Kina nikada neće biti hegemon", poručio je Si.

Predsednik Kine i KPK je ponovio stav da najmnogoljudnija država na svetu "ostaje odlučna u sprovođenju nezavisne spoljne politike mira" i da "Kina poštuje pravo svih naroda da odaberu svoj lični put razvoja". "Kina nastoji da se pridržava međunarodnog prava i pravde i da se suprotstavlja akcijama u kojima neko nameće svoju volju drugima ili se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja", rekao je Si.

On je istakao "protivljenje praksi da jači vrše nasilje nad slabijima". "Kina će nastaviti da se razvija bez ugrožavanja interesa drugih, ali se isto tako neće odreći ni svojih legitimnih prava i interesa. Niko ne bi trebalo da očekuje da će Kina pristati da predje preko bilo čega što je u suprotnosti sa njenim interesima", kazao je šef kineske države.

On je naveo da "uzimajući u obzir međunarodnu i domaću situaciju, period od 2020. godine do sredine ovog veka obuhvata dve faze".

"U prvoj fazi, od 2020. do 2035. godine, na osnovu svestrane izgradnje bogatog društva, realizovaćemo socijalističku modernizaciju. U drugoj fazi, od 2035. do sredine ovog veka, na osnovu socijalističke modernizacije, Kina će postati moćna, demokratska, civilizovana, harmonična, lepa i moderna socijalistička zemlja", poručio je Si.

Kineski predsednik je naglasio da KPK dosledno smatra doprinos čovečanstvu kao svoje obavezu i da Kina insistira na mirovnom razvoju i otvorenosti prema svetu, aktivno učestvuje u globalnoj administraciji i reformi medjunarodnog upravnog sistema.

U glavnom gradu Kine danas je počeo „istorijski" 19. kongres Komunističke partije, a Si ga je otvorio govorom o onome što je uradjeno u prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.