Izvor: RTS, 24.Jan.2021, 10:27

Kineski rudari na sigurnom, dve nedelje proveli pod zemljom

Svih preostalih 11 rudara koji su dve nedelje bili zarobljeni usled podzemne eksplozije u rudniku zlata u kineskoj provinciji Šandong izvučeni su na sigurno.
Prvi spaseni rudar izveden je iz rudnika s crnim povezom preko očiju. Prema navodima državne televizije Si-Si-Ti-Vi, rudar je bio izuzetno slab. Spasioci su fizički iznurenog muškarca zamotali u ćebe pre nego što su je kolima Hitne pomoći odveden u bolnicu, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Tokom sledećih nekoliko sati, 10 rudara iz drugog dela rudnika, izvođeni su iz okna u grupama.
Jedan je povređen, dok su nekoliko viđeno kako se uz pomoć spasilaca sa, takođe, crnim povezom preko očiju, kreću ka ambulantnim vozilima.
Dvadeset dva rudara bilo je zarobljeno na oko 600 metara pod zemljom u rudniku Hushan od eksplozije 10. januara u Kikiji, glavnom regionu za proizvodnju zlata  u provinciji Šandong.
Jedan rudar je preminuo. 
Zvaničnici su u četvrtak rekli da su im potrebne još dve nedelje da se se izborili sa "teškim blokadama" i došli do grupe od deset muškaraca koji su od spasilačkog tima dobijali hranu.
Državni mediji su, međutim, ranije rekli da se više od 600 spasilaca na licu mesta nada da će u nedelju doći do 10 osoba u petom delu rudnika.
Rečeno je da su rudari od subote dobijali normalnu hranu, nakon nekoliko dana života na "hranjivim rastvorima", navela je agencija Sinhua.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kina i rudarske nesreće: Jedanaest rudara izvučeno iz jame posle dve nedelje

Izvor: Danas, 24.Jan.2021

TV footage from China showed the first miner being brought to the surface after two weeks undergroundThe British Broadcasting Corporation Spasioci u Kini izvukli su 11 rudara koji su dve nedelje bili zatrpani na dubini od više stotina metara u jednom rudniku zlata. Na snimcima kineske televizije vidi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.