Kineski ministar odbrane: Peking će ojačati stratešku saradnju sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 12:57

Kineski ministar odbrane: Peking će ojačati stratešku saradnju sa Rusijom

Kineski ministar odbrane Li Šangfu izjavio je danas da njegova poseta Rusiji, kao prvo putovanje u inostranstvo nakon imenovanja na tu funkciju, ima za cilj da pokaže celom svetu čvrstu nameru Kine da ojača stratešku saradnju sa Ruskom Federacijom.

"Nakon imenovanja na mesto ministra odbrane, prvo mesto posete je Rusija kako bi se spoljnom svetu demonstrirao visok stepen razvijenosti kinesko-ruskih odnosa i pokazala čvrsta rešenost da se ojača strateška saradnja između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oružanih snaga Kine i Rusije", rekao je Li Šangfu na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi, prenosi Ria Novosti.

Rusija i Kina nameravaju da prodube vojno-tehničku saradnju i da je podignu na "novi nivo", istakao je kineski ministar.

"Oružane snage Rusije i Kine će pažljivo sprovoditi dogovore koje su postigli šefovi država i unapređivati vojnu, vojno-tehničku saradnju i vojnu trgovinu između Rusije i Kine", rekao je Li.

Takođe je istakao veliki značaj činjenice da ga je po dolasku u Moskvu primio predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je zahvalio Šojguu na dobrodošlici i napomenuo da je prva čestitka koju je dobio nakon imenovanja na ovu visoku funkciju bila u ime ruskog ministra odbrane.

Saradnja Rusije i Kine ima stabilizujuci efekat na svetsku situaciju i pomaže u ublažavanju tenzija, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u razgovoru sa kineskim kolegom. Šojgu je istakao da je važno da Rusija i Kina zajedno razmotre tekucu transformaciju globalnog geopolitičkog sistema, preneo je TASS.

Ruski ministar odbrane izrazio je uverenje u jačanje i proširenje vojne saradnje Rusije i Kine u duhu neraskidivog prijateljstva. Li boravi u poseti Rusiji od 16. do 18. aprila, a u nedelju je razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom.

SAD su uvele sankcije Liju 2018. godine zbog nabavke borbenih aviona i opreme od ruskog izvoznika oružja, "Rosoboroneksporta"

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.