Kineski bojkot Zapada

Izvor: Politika, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski bojkot Zapada

Više od 20 miliona Kineza potpisalo je onlajn peticiju najavljujući da će prestati da kupuju u „Karfuru” i „Luju Vitonu”, a na meti su i „Mekdonalds” i „Kentaki frajd čiken”

Bojkot „Luja Vitona” i „Karfura” kineski je odgovor na neuspeh Francuske da zaštiti olimpijsku baklju dok je nedavno nošena kroz Pariz. Na meti Kineza kojima su se probudila patriotska osećanja našli su se i američki lanci brze hrane „Mekdonalds” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „Kentaki frajd čiken” zbog toga što se predsednica američkog kongresa Nensi Pelosi sastala sa dalaj-lamom.

Povređeni napadima na baklju u mnogim gradovima sveta i ljuti zbog jednostranog izveštavanja pojedinih zapadnih medija o situaciji na Tibetu, Kinezi su slali protestne poruke predstavništvima najvećih svetskih medijskih kuća. U jednom od muzičkih spotova koji kruže Internetom, Si-En-Enu se poručuje da besomučno ponavljanje neke stvari ne znači da ona postaje istina.

Više od 20 miliona Kineza potpisalo je onlajn peticiju najavljujući da će prestati da kupuju u „Karfuru” i „Luju Vitonu”. Mesec dana dug bojkot planiran je za maj, a pozivi se šalju tekstualnim porukama preko mobilnih telefona ili se „kače” na najposećenije veb-sajtove. Nove tehnologije pomažu da se mobiliše zemlja u kojoj se političke strasti strogo kontrolišu. Tako je i ovo izlivanje nacionalnog gneva bilo pod budnim okom zvaničnog Pekinga, piše „Njujork tajms” i poseća na kontrolisane proteste povodom bombardovanja kineske ambasade u Beogradu i spornih japanskih udžbenika.

Prošle sedmice je održano nekoliko protesta u Pekingu, Vuhanu u centralnoj Kini i u još desetak kineskih gradova. Demonstranti su palili francuske zastave ispred prodavnica maloprodajnog lanca „Karfur”, koji u Kini ima 122 objekata.

Zvaničnici Komunističke partije, koji imaju mogućnost da blokiraju razmenu SMS-ova i internet saobraćaj sporne sadržine prvih dana su davali prostora organizatorima bojkota da se razmahnu. Čak su dolivali ulje na vatru ponavljajući u medijima pretnje francuskog predsednika da neće doći na svečano otvaranje olimpijade, ali i kineske zahteve Si-En-Enu da se izvini za izjave svog komentatora Džeka Kagertija da u kineskoj vladi sede „siledžije i razbojnici”. Iako se američka mreža izvinila zbog vređanja kineskog naroda, u Pekingu je ovo reagovanje ocenjeno kao „neiskreno”.

Međutim, jedan izveštaj zvanične novinske agencije Sinhua nagovestio je da je vreme da se nacionalističke strasti utišaju i da je vlada izgleda zabrinuta zbog mogućih posledica tako snažne reakcije naroda.

„Patriotski zanos bi trebalo kanalisati u racionalnom smeru i on se mora pretvoriti u pravu akciju kako bismo dobro obavili posao”, najavila je Sinhua zvanični kurs prošlog petka, da bi već u subotu stiglo ozbiljnije upozorenje: vlada brine da bi antizapadna osećanja mogla negativno da se odraze na opšti stav građana za vreme olimpijade, kada se očekuje milion i po stranih gostiju i kada „svaki kineski sin i ćerka imaju odgovornost da na delu pokažu svetu da Kina raširenih ruku dočekuje prijatelje iz svih zemalja i da će napraviti izuzetnu olimpijadu”.

Američki list podseća da je kineska vlada i ranije ohrabrivala izlive nacionalizma da bih ih sasekla u kritičnom momentu – ili kad postanu „pregrejani” ili kada se proceni da je željeni politički cilj postignut. Pominje se slučaj uništene kineske ambasade u Beogradu za vreme bombardovanja tadašnje Jugoslavije, posle čega je Peking dozvolio snažne, ali vremenski ograničene antiameričke proteste. Takođe, pre tri godine dopuštene su još snažnije antijapanske demonstracije kada su u Japanu objavljeni udžbenici u kojima su veličane japanske ratne operacije u Kini.

„Njujork tajms” navodi da su te godine u nekoliko kineskih gradova policajci stajali dok su demonstranti gađali japanske konzulate jajima i kamenjem, da bi nekoliko sedmica kasnije bili ugašeni veb-sajtovi organizatora demonstracija i uvedena cenzura za sve antijapanske poruke.

J. K.

-----------------------------------------------------------

Pariz provocira Kinu

Peking - Kina je juče izrazila negodovanje zbog odluke vlasti francuske prestonice da dalaj-lamu proglasi počasnim građaninom Pariza, ocenivši da je reč o „aktu provokacije". „Ovim potezom se grubo meša u unutrašnja pitanja Kine i narušavaju francusko-kineski odnosi, a posebno prijateljski odnosi koji postoje između Pekinga i Pariza", izjavila je na konferenciji za novinare Đijang Ju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Gradski savet Pariza preksinoć je počasnim građaninom Pariza proglasio tibetanskog duhovnog vođu, koga je gradonačelnik francuske prestonice Bertran Delanoe nazvao „šampionom mira". „Odluka Gradskog saveta Pariza biće shvaćena kao još jedna ozbiljna provokacija upućena kineskom narodu, uključujući Tibetance, koja će samo još više ohrabriti dalaj-lamu i tibetanske secesioniste", rekla je kineska zvaničnica.

Tanjug

[objavljeno: 23/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.