Kineske firme mole za oproštaj zbog kontaminiranog mleka

Izvor: Blic, 02.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineske firme mole za oproštaj zbog kontaminiranog mleka



Doživotna robija: Tijan Venhua

Kineske kompanije za proizvodnju mlečnih proizvoda koje su bile umešane u skandal sa kontaminiranim mlekom izvinile su se u novogodišnjoj poruci koju su poslali milionima korisnika mobilnih telefona, prenosi BBC.

"Iskreno se izvinjavamo i molimo za vaš oproštaj", glasi poruka koju su poslale 22 firme za proizvodnju mlečnih proizvoda, predvođene firmom Sanlu koja je bankrotirala, javila je kineska državna novinska agencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Najmanje šest beba je umrlo, dok se 290.000 razbolelo zbog melamina koji je otkriven u mlečnim proizvodima tih kompanija. Melamin je bio dodat mleku kako bi ono dobilo veći proteinski sadržaj.

"Veoma nam je žao zbog povreda koje smo naneli deci i društvu", dodaje se još u poruci. Kako je rečeno, osnovan je i fond za odštetu za žrtve, uključujući i porodice na hiljade beba koje kao posledicu imaju urinarna oboljenja kao što je kamen u bubrezima.

Predsedavajuća firme Sanlu Tijan Venhua, proglašena je krivom za prodaju lažnih ili nestandardnih proizvoda na suđenju koje je nedavno okončano na severu Kine. Očekuje se da će biti osuđena na doživotni zatvor. U ranijim izveštajima je čak bilo govora o tome da će šezdesetšestogodišnja Venhua možda dobiti i smrtnu kaznu.

Kineska policija uhapsila grupu roditelja obolele dece

Kineska policija je sprečila pet roditelja čija su se deca razbolela nakon što su popila mleko zagađeno melaninom da održe konferenciju za novinare , dok su preostali roditelji ipak uspeli da se obrate javnosti i ukažu na taj problem , prenosi Rojters.

Roditelji su ponovo skrenuli pažnju na tragične razmere ovog incidenta koji se dogodio pred Olimpijske igre u Kini 2008. godine.

Jedan roditelj čije je dete ima ozbiljne probleme sa kamenom u bubregu zbog trovanja zaraženim mlekom izjavio je Rojtersu da su neki roditelji, među kojima je bio i on, odvođeni u radne logore izvan Pekinga, te da se sada nalaze u kućnom pritovoru. On je demantovao vladu koja tvrdi da će za obolelu decu biti pokriveni svi troškovi lečenja i kaže da je za operaciju i lekove za dete do sada morao da plati čak 7.300 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.