Kina želi naprednu vojsku, optužujući SAD za podrivanje stabilnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina želi naprednu vojsku, optužujući SAD za podrivanje stabilnosti

Kineske vlasti predstavile su danas dokument o ambicijama za izgradnju moderne i tehnološki napredne vojske, optužujući SAD da podrivaju globalnu stabilnost.

Danas objavljena Bela knjiga o odbrani osvrće se na orijentacije Narodne oslobodilačke vojske Kine koja je najveća u svetu sa oko dva miliona vojnika.

"Globalno gledano raste strateško rivalstvo", navodi se u dokumentu i dodaje da su SAD prilagodile svoju strategiju bezbednosti i odbrane preduzimajući "jednostrane >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << akcije".

Vašington je "izazvao i pojačao rivalstvo među glavnim zemljama, značajno povećao (svoju) potrošnju na odbranu i želi dodatno jačanje u oblastima nuklearne, svemirske, sajber i protivraketne odbrane, čime podriva globalnu stratešku stabilnost".

Objavljivanje Bele knjige dolazi u vreme zategnutih odnosa Pekinga i Vašingtona.

Kineska vojska želi da ojača svoj tehnološki arsenal navodeći da je "još uvek iza vojske velikih zemalja sveta", navodi se u dokumentu i dodaje da se konflikti pretvaraju u "pametan rat" uz rastuću upotrebu veštačke inteligencije.

Bela knjige se osvrće i na unutrašnja pitanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.