Kina uvodi sankcije Pjongjangu

Izvor: Deutsche Welle, 14.Avg.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina uvodi sankcije Pjongjangu

Posle zveckanja oružjem u pravcu Pjongjanga, SAD su poslednjih dana malo ublažile retoriku – a istovremeno Kina, poslednji saveznik Severne Koreje, pojačava pritisak na tu zemlju.

Vlada u Pekingu je uvela zabranu uvoza gvožđa, gvozdene rude, uglja i morskih plodova iz međunarodno izolovane Severne Koreje. Uvoz tih proizvoda je sada „kompletno zabranjen“, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Primaju se samo još porudžbine koje su već odobrene i nalaze se u lukama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<

Nove sankcije – sredstvo pritiska

Kina tako sprovodi najnoviju odluku Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji. Te sankcije bi trebalo da pogode severnokorejske izvozne proizvode u vrednosti od oko milijardu dolara, što je trećina izvoza te zemlje. Više od 80 odsto severnokorejske spoljne trgovine ide preko Kine. Tako je potez Pjongjanga odlučujući za efikasnost mera.

Vlada u Pekingu je imenovala Konga Šuanjua za novog specijalnog izaslanika za Severnu Koreju. Ovaj 58-godišnjak će odmeniti dosadašnjeg izaslanika i zamenika ministra spoljnih poslova Vua Daveja koji je penzionisan.

Diplomatija i sankcije imaju prednost

Posle verbalne eskalacije proteklih dana, SAD sada nastoje da malo smire ton u odnosu na Pjongjang, „Rizik od izbijanja rata nije veći nego što je bio pre nedelju dana; veći je nego što je bio pre deset godina“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster u intervjuu za televiziju ABC.

Načelnik generalštaba SAD Džozef Danford (levo) i ministar odbrane Južne Koreje Song Jung Mo

Prilikom posete Južnoj Koreji, šef generalštaba SAD Džozef Danford rekao je da u sporu sa Severnom Korejom prednost imaju diplomatija i ekonomske sankcije. Vojne opcije se razmatraju samo za slučaj da te mogućnosti zakažu, rekao je Danford – kako navodi predsednički ured Južne Koreje. Posle toga, Danford je otputovao u Kinu i Japan da bi se tamo savetovao o aktuelnoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang: drugi Korejski rat bi bio atomski

Još pre Danfprdovog dolaska, južnokorejski predsednik Mun je rekao da treba tražiti političko rešenje međukorejskog spora. „Ne sme doći do novog rata na Korejskom poluostrvu“, rekao je Mun posle sastanka sa svojim savetnicima. Nuklearni spor mora biti mirno rešen, dodao je, naglasivši da od Severne Koreje zahteva da prestane sa pretećim ponašanjem. A u SAD je poručio: „Ubeđen sam da će SAD mirno i odgovorno reagovati na ovu situaciju.“

Trenutno iz Severne Koreje ne stižu znakovi deeskalacije. Nema te sile koja će sprečiti rat kada se zapali prva iskra, pa čak i ako se to desi nenamerno, javila je državna novinska agencija KCNA. I dodala da bi novi korejski rat značio da će biti upotrebljeno atomsko oružje.

Konstantne provokacije: Severna Koreja testira interkontinentalnu raketu

Južna Koreja: opasnost od rata relativno mala

SAD i Južna Koreja smatraju da je rizik od atomskog rata mali – kako je to preneo zamenik južnokorejskog ministra odbrane Suh Ču-suk. On kaže da Severna Koreja za tako nešto jednostavno nije tehnički sposobna. I pretnja Pjongjanga da bi mogao da napadne Guam je vrlo nerealna, smatra on. To mišljenje dele i vojna rukovodstva SAD i Južne Koreje.

Tokom proteklih dana su kako vođstvo u Pjongjangu tako i predsednik SAD Donad Tramp stalno novim izjavama dolivali ulje na vatru. Obe strane su signalizirale spremnost za vojnu akciju. Severna Koreja je testirala rakete dugog dometa koje su u stanju da dopru i do teritorija SAD.

Opunomoćenica EU saziva vanredni sastanak

Širom sveta vlada nervoza zbog ove krize. Opunomoćenica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini sazvala je vanredni sastanak nadležnih ambasadora EU. Tema razgovora će biti „dalji koraci“ Evropske unije, kako je saopštila jedna portparolka te organizacije u Briselu.

U dometu: strateški važno ostrvo Guam

To je i stanovište nemačke vlade koja traži da se svetska zajednica što pre složi oko daljih koraka. Portparol vlade Štefen Zajbert još jednom je naglasio da odbacuje vojnu eskalaciju: „Mi ne vidimo vojno rešenje konflikta“.

ww/as (afp, ap, rtr)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.