Kina spremna da plati najveću cenu sankcija Severnoj Koreji

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2017, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina spremna da plati najveću cenu sankcija Severnoj Koreji

Kina je spremna da plati visoku cenu novih sankcija Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje, zarad denuklearizacije i stabilizacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je ocenio da će Kina, kao glavni trgovinski partner ;Severne Koreje, najviše izgubiti zbog pooštrenih sankcija, saopštilo je danas njegovo ministarstvo, prenosi Sputnjik.

"Ako uzmemo u obzir tradicionalne ekonomske odnose Kine i Severne Koreje, Kina >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će morati da plati najveću cenu primene najnovije rezolucije. Ipak, radi podržavanja međunarodnog sistema protiv širenja nuklearnog naoružanja i održavanja mira i stabilnosti u regionu, Kina će, kao i uvek, strogo i potpuno poštovati rezolucije", rekao je Vang na forumu Zajednice zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Posle novih balističkih raketnih proba Pjongjanga u julu, Savet bezbednosti UN je 5. avgusta jednoglasno usvojio rezoluciju o novim sankcijama koje najviše pogađaju industrije uglja, gvožđa i olova.

Očekuje se da će nove sankcije uticati na smanjenje godišnjeg prihoda Severne Koreje od izvoza za trećinu, odnosno za milijardu dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Najveći teret sankcija Severnoj Koreji pašće na KINU

Izvor: Blic, 08.Avg.2017

Najveći teret novih sankcija Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje će pasti na Kinu, zbog bliskih ekonomskih veza sa tom zemljom, ali će uvek primenjivati rezolucije UN-a, izjavio je danas kineski ministar inostranih poslova Vang Ji..."Zbog tradicionalnih kineskih ekonomskih veza sa Severnom Korejom,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.