Kina šalje letelicu oko Meseca

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina šalje letelicu oko Meseca

Kina tvrdi da će lansirati eksperimentalnu letelicu između petka i nedelje koja će kružiti oko Meseca pre povratka na Zemlju.

Ambiciozni kineski svemirski program predviđa da bi bespilotna letelica trebalo da bude pokrenuta iz Long March 3C rakete, iz Ksičang satelitskog centra za lansiranje u zapadnoj Kini.

Glavni tehnički izazov u ovom slučaju će biti to da letelica dovoljno uspori da može sigurno da uđe u zemljinu atmosferu. Moglo bi se desiti da letelicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bude teško pratiti i kontrolisati, izjavio je Hu Hao, glavni dizajner lunarnog istraživačkog programa.

Očekuje se da će put letelice oko Meseca potrajati oko nedelju dana, a potom bi trebalo da sleti u Mongoliju. Testiranja bi trebaloda se sprovode do 2017. godine, kada će bespilotna lunarna sonda otići na Mesec, pokupiti uzorke tla i vratiti se kući.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Lansiran eksperimentalni kineski lunarni orbiter

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2014, 11:16

PEKING - Kina je danas lansirala eksperimentalni svemirski brod koji će kružiti oko Mjeseca i vratiti se na Zemlju u okviru priprema za prvo bespilotno slijetanje na površinu Mjeseca i povratak...Ovaj osmodnevni program je proba misije planirane za 2017. godinu, čiji je cilj spuštanje kineskog svemirskog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.