Kina šalje astronaute u kosmos

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina šalje astronaute u kosmos

Peking -- Kina će ovog meseca poslati u kosmos astronaute koji će se prvi put svojom letelicom parkirati uz eksperimentalni modul u Zemljinoj orbiti.

Kako je kineskoj agenciji Sinhua rekao zvaničnik Svemirskog programa, raketa koja će prebaciti posadu broda Šendžu 9 je u pripremi na postrojenju za lansiranje u pustinji na severozapadu Kine i trebalo bi da poleti sredinom juna.

Kako je prenela agencija Asošiejted pres, u svemir će odleteti tri astronauta, koji će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parkirati uz orbitalni modul Tijangong 1, na kojem će potom i živeti neko vreme.

Kina je od 2003. godine napravila znatna poboljšanja u svom svemirskom programu i tako postala treća država sveta koja je uspela da samostalno pošalje čoveka u kosmos.

Kina je prošle godine izvela prvu operaciju pristajanja bespilotnog broda Šendžu 8 uz modul Tijangong 1.

Za ovu godinu Kina je planirala dve misije pristajanja brodova uz svemirski modul, a do 2020. godine bi trebalo da završi izgradnju sopstvene svemirske stanice naseljene ljudima, koja bi zamenila Tijangong 1.

Ta stanica, koja će težiti oko 60 tona, biće znatno lakša od Međunarodne svemirske stanice - zajedničkog projekta 16 država.

Peking je pokrenuo sopstveni program razvoja svemirske stanice, nakon što je Kina udaljena iz programa Međunarodne svemirske stanice, najviše zbog američkih primedaba.

Vašington je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla da iskoristi svoj svemirski program za razvoj vojske i odbio da deli tehnologiju sa ekonomskim i političkim rivalom Pekingom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.