Kina pravda cenzuru Obaminog govora

Izvor: B92, Tanjug, 24.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pravda cenzuru Obaminog govora

Peking -- Kineske vlasti opravdavaju cenzuru, na državnoj televiziji i internetu, delova inauguracionog govora Baraka Obame o komunizmu i disidentsvu.

Kineska televizija je iznenada prekinula emitovanje tog govora kada je kao tema došao na red komunizam, a veliki broj sajtova je izbrisao bilo kakvo pominjanje tog dela govora. "Smatram da kineski mediji, kao i svi mediji koji su ovde prisutni, imaju svoja sopstvena izdavačka prava", rekao je Điang Ju, portparol kineskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inostranih poslova.

Kineske komunističke vlasti, koje su poslednjih dana zatvorile više od 200 sajtova zbog "vulgarnih" sadržaja, izgleda rade na tome da suzbiju svaki oblik disidentsva u godini kada se navršava 20 godina od represije nad studentima 1989. godine na trgu Tjananmen, naveo je Rojters.

Kineski ministar razgovarao s Klintonovom

Kineski ministar inostranih poslova Jang Đieči pozvao je novu američku državnu sekretarku Hilari Klinton da bude pažljiva sa osetljivim pitanjima koja bi mogla da zategnu odnose između njihove dve zemlje.

Jang je preneo ovaj stav u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Klintonovom, koja je preuzela svoj novi posao državnog sekretara ove nedelje u administraciji predsednika Baraka Obame, saopšteno je na veb-sajtu kineskog ministarstva inostranih poslova.

"Odnosi između Kine i SAD-a su jedni od najvažnijih bilateralnih odnosa na svetu", rekao je Jang Klintonovoj prema tom izveštaju.

Obe strane treba da "poštuju i pokažu uvažavanje za suštinske interese druge strane i da se prikladno odnose prema razlikama i osetljivim pitanjima", rekao je Jang.

U izveštaju nije navedeno koja su to pitanja ali, kako navodi agencija Rojters, jedno od najškakljivijih pitanja je pitanje Tajvana koji Peking želi da se ponovo ujedini sa Kinom. Peking se protivi vojnoj i političkoj pomoći koju Vašington pruža tom ostrvu koje sada uživa samoupravu.

Kina se takođe ljuti zbog pritiska koji SAD vrši oko njenog poštovanja ljudskih prava na Tibetu.

Veze između SAD, kao najveće svetske ekonomije, i Kine sa ogromnim izvozom i deviznim rezervama su već nategnute zbog sporova oko trgovine koji bi mogli da se pogoršaju zbog globalnog usporavanja privrednog rasta.

Već se na temu trgovine nagovestio prvi sukob između Kine i nove Obamine administracije kada je Timoti Gajtner, Obamin izbor za ministra finansija koji čeka potvrdu Kongresa za to imenovanje, juče optužio Kinu da manipuliše svojom valutom da bi stekla prednosti u trgovini.

Kina je odbacila te optužbe. Jang u razgovoru sa Klintonovom nije pomenuo neslaganje sa optužbama o manipulaciji juanom mada su neki državni mediji već reagovale i istakli da se već vidi odstupanje u odnosu na politiku Obaminog prethodnika Džordža Buša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.