Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020, 12:25

Kina poziva G20 da pomogne siromašnim zemljama

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na velike napore u izgradnji sveta zajedničkog prosperiteta bez siromaštva, dok lideri G20 pojačavaju napore da pomognu siromašnim i visokozaduženim zemljama, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Ekonomski uticaj pandemije kovida-19 dominirao je dnevnim redom dvodnevnog samita G20, kojim je predsedavala Saudijska Arabija.

Globalna pandemija bacila je globalnu ekonomiju u duboku recesiju ove godine, a liderima G20 je upućen >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poziv da ulože napore da podrže ekonomski oporavak 2021. godine.

Si je govoru na nedeljnom sastanku rekao da zemlje G20 moraju dati prioritet razvoju kako bi okončale globalno siromaštvo i olakšale otplatu duga zemalja u razvoju.

"Zemlje G20 moraju da smanje teret duga zemalja u razvoju i nastave da im pružaju neophodnu finansijsku podršku kako bi povećale svoju sposobnost smanjenja siromaštva", rekao je Si.

On je kazao da je Kina u potpunosti sprovela Inicijativu za poništavanje duga G20, čiji je ukupni iznos premašio 1,3 milijarde dolara.

Zemlje G20 trebalo bi, kako je ocenio, da daju punu ulogu digitalnoj ekonomiji i pruže više mogućnosti malim i srednjim kompanijama, ženama i mladima.

Kina je na putu da ostvari svoj cilj iskorenjivanja siromaštva u ruralnim oblastima i eliminisanja regionalnog siromaštva do 2020. godine, navela je CMG.

Si je rekao da će Kina u potpunosti primeniti Pariski sporazum i posvećena je ostvarenju svog cilja postizanja ugljenične neutralnosti do 2060.

"Kina podržava produbljivanje saradnje G20 u smanjenju degradacije zemljišta, očuvanju koralnih grebena i čišćenju plastike iz okeana", istakao je Si.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.