Kina postavila na lansirnu rampu raketu sa sondom za misiju na Marsu

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2020, 16:36

Kina postavila na lansirnu rampu raketu sa sondom za misiju na Marsu

Raketa-nosač "Čanžen 5", koja treba da dovede prvu kinesku sondu u prelaznu orbitu Zemlje i Marsa, postavljena je na lansirnu rampu kosmodroma "Venčang" na ostrvu Hainan, izvestila je Kineska kosmička agencija "Planirano je da u periodu od druge polovine jula do prve polovine avgusta bude pokrenuta prva kineska misija za proučavanje Marsa pod nazivom `Tjanven 1`", navodi se u saopštenju. Ranije je na kosmodrom dopremljena sonda za istraživanje Marsa "Tjanven 1". Prema kineskim medijima, lansiranje bi moglo biti 23. jula. Prema preliminarnim proračunima, sondi će trebati sedam meseci da bi stigla do površine planete. Ako uspe, poslaće podatke Zemlji 2021. godine. Kina je u aprilu saošptila da će se njena prva misija za istraživanje Marsa zvati "Tjanven 1". Misija uključuje rotaciju u orbiti Marsa, sletanje i kretanje na površini Crvene planete. Ako bude misija uspešna, naučnici će moći da proučavaju atmosferu, teren, geološke karakteristike, karakteristike magnetnog polja, što će pomoći da se stekne saznanje o poreklu i evoluciji Marsa i celog Sunčevog sistema.
Glavni cilj misije je pronalaženje mogućih znakova života na Marsu, kao i pomoć naučnicima da shvate da li se uslovi na ovoj planeti mogu promeniti u budućnosti kako bi ona postala pogodna za ljudski život.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.