Kina pogubila Britanca

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pogubila Britanca

URUMĆI - U Kini je juče pogubljen Britanac Akmal Šaik koji je osuđen na smrt zbog krijumčarenja heroina, uprkos žalbi njegove porodice i britanske vlade, koji su tvrdili da je mentalno bolestan.

Rodbina Britanca uložila je prekjuče poslednju molbu za milost i saopštila da je on „verovatno mentalno bolestan“ i da nije uopšte bio svestan da je određen za egzekuciju, sve dok mu rođaci to nisu rekli.

Bivši poslovni čovek i otac petoro dece uhapšen je u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 2007. u Urumćiju. Iako je kod njega tada pronađena aktovka sa četiri kilograma heroina, Šaik (53) je tvrdio da tašna nije njegova. Sud ga je u oktobru 2008. proglasio krivim i osudio na smrt. Odbrana je uložila žalbu na presudu, a Šaikova porodica i britanska vlada apelovali su na Peking da ublaži kaznu, tvrdeći da osuđeni boluje od manične depresije. Vrhovni sud Kine odbacio je prošle nedelje žalbu, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili navode odbrane.

 MINISTRI NISU  POŠTEĐENI

U Kini su juče osuđena na smrt još dva muškarca zbog umešanosti u aktivnosti kriminalnih bandi, a 19 drugih na kazne zatvora. Ta suđenja su deo širokih vladinih mera protiv organizovanog kriminala. Akcija je počela u junu i do sada je uhapšeno 2.900 osumnjičenih, među kojima je bilo i 14 visokih vladinih i političkih zvaničnika.

Britanski premijer Gordon Braun, oštro osuđujući pogubljenje, izjavio je da je posebno nezadovoljan što „nije obavljena nikakva procena Šaikovog mentalnog zdravlja.“

- Razočaran sam zbog toga što naši uporni zahtevi nisu ispunjeni- naveo je Braun u saopštenju koje je izdao Forin ofis.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband izrazio je duboko žaljenje i zbog „neodgovarajućeg prevođenja tokom suđenja“. Britanski MIP je pozvao kinesku ambasadorku u Londonu Fu Jing na razgovor da bi ponovo osudile „ubistvo“ Šaika (koji je rođen u Pakistanu, ali je kao dete došao u Veliku Britaniju).

Specijalni izvestilac UN Filip Elston saopštio je da su UN obaveštene da je kazna izrečena na osnovu 30-minutnog saslušanja, što, prema mišljenju te svetske organizacije, nije dovoljno da se razmotre svi dokazi odbrane.

Kina je juče potvrdila da je Šaik pogubljen i on je prvi državljanin neke članice EU koji je u poslednjih pola veka pogubljen u toj zemlji. Neki mediji su izvestili da je smrtna kazna izvršena smrtonosnom injekcijom, dok su drugi javili da je streljan. Kina je, prema podacima nevladine organizacije Amnesti internešnel, prošle godine pogubila 1.718 ljudi.

Sigurno da je nenormalan, jer samo lud covek moze da pomisli da ga u Kini nece saknuti zbog sverca 4kg heroina.

Bolesni su oni koji osudjuju Kineze a ne ovaj na slici. Verovatno je biznismen naje... u ovoj krizi pa je posao da nadoknadi gubitak sa prodajom heroina. Bravo Kinezi.

Svaka cast Kinezima....

Paki je svakako bio mentol....sabio 53 godine u donji deo ledja ,petoro dece i svercuje drogu.

Ce da zamasti kanapce......

Чуј, није његова ташна. Да је болестан то је и потврдио, кад је одлучио да се прави мангуп у Кини. Оно крме браун може слободно да нападне Кину, нико га не спречава.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.