Izvor: RTS, 10.Avg.2022, 11:42

Kina okončala vežbe u morima oko Tajvana

Kineska vojska je nakon nedelju dana vežbi saopštila da je uspešno okončala različite zadatke oko Tajvana. Peking poručuje da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja.
Istočna komanda je saopštila da će vojska pažljivo posmatrati situaciju u Tajvanskom moreuzu, da će vršiti redovne patrole i da će vojska biti spremna za eventualne borbe.

Kina je počela sa vežbama nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predsednica donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tokom svoje azijske turneje otišla i u Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom.
"Ne možemo da dozvolimo kineskoj vladi da izoluje Tajvan. Oni neće govoriti ko može da ode na Tajvan", rekla je Pelosijeva.
To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživeo kao kršenje suvereniteta i uplitanje u unutrašnja politička pitanja Kine.
Kao odgovor na kineske vežbe koje su usledile, Tajpej je rasporedio raketne sisteme i držao brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza. Američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolirao je delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.
Kina: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja - dva sistema za TajvanKancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine, objavile su Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", prenosi agencija Sinhua.
Peking je, naime, poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja, ali i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.
"Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo preduzeto pod ubedljivim okolnostima", navodi se u Beloj knjizi, prenosi Sinhua.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina: Uspješno završene vojne vježbe oko Tajvana

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2022

PEKING - Kineska vojska saopštila je danas da je poslije gotovo nedjelju dana uspješno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kina upozorava da neće tolerisati tajvanske 'separatiste'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Avg.2022

Kina je 10. avgusta saopštila da ima nultu toleranciju prema "separatističkim aktivnostima" na Tajvanu i potvrdila da će silom zauzeti to ostrvo ako bude potrebno. Ovo upozorenje usledilo je nakon što je Kina organizovala vojne vežbe u morima oko Tajvana kao odgovor na posetu predsedavajuće Predstavničkog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.