Kina najavljuje novu, moćniju svemirsku tehnologiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2021, 11:31

Kina najavljuje novu, moćniju svemirsku tehnologiju

Kina očekuje da će 2028. godine lansirati novu generaciju svojih teških raketa, dovoljno moćnih da transportuju svemirsku letelicu sa posadom na Mesec, saopšteno je danas iz sedišta kineske Agencije za svemirsku nauku i tehnologiju (SNT).

Nova pokretna lansirna rampa za teške rakete može da manipuliše sa svemirskpm letelicom težine od 15 do 50 tona i da je lansira na put prema Mesecu, rekao je Liju Bing, zamenik glavnog konstruktora u SNT, prenosi Rojters.

Ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rampa bi bila dovoljno moćna i da se sonda težine 12 do 44 tone lansira na put ka Marsu, rekao je Liju novinarima na velikom aeromitingu u južnom gradu Žuhai, ne navodeći preciznije podatke.

Kina i dalje zaostaje za SAD u tehnologiji i iskustvu sa svemirskim letovima, navodi agencija.

Poslednje sletanje na Mesec NASA modula sa posadom bilo je 1972. godine, ali očekuje se da će se američki astronauti vratiti na Mesec do 2024. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kina najvljuje novu, moćniju svemirsku tehnologiju

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2021

Kina očekuje da će 2028. godine lansirati novu generaciju svojih teških raketa, dovoljno moćnih da transportuju svemirsku letjelicu sa posadom na Mjesec, saopšteno je danas iz sjedišta kineske Agencije za svemirsku nauku i tehnologiju (SNT).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.