Kina lansirala drugu lunarnu sondu

Izvor: Blic, 02.Okt.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansirala drugu lunarnu sondu

Kina je danas, povodom obeležavanja 61. godišnjice od dolaska Komunističke partije na vlast, uspešno lansirala svoju drugu sondu za istraživanje Meseca.

Lunarna sonda "Čange 2" lansirana je u 19 časova po lokalnom vremenu iz jugozapadne provincije Sečuan, javila je državna televizija.

"Sonda će putovati brže i bliže Mesecu i snimaće jasne fotografije", izjavio je šef projektantskog tima Vu Vejren za kinesku novinsku agenciju Sinhua, ističući da će to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postaviti osnovu za "meko" sletanje na Mesec i dalje istraživanje svemira.

Druga kineska lunarna sonda bi trebalo da kruži oko Meseca na udaljenosti od samo 15 kilometara, a tokom leta testiraće se tehnologija koja predstavlja pripremu za bespilotno sletanje koje je planirano da se izvede 2013. godine, preneo je Rojters.

"Čange 2" će snimati fotografije visoke rezolucije Zaliva duga (Sinus Iridium), jednog od najlepših delova Meseca, gde bi trebalo da kroz tri godine sleti "Čange 3".

Uspešna misija druge sonde označila bi još jedan korak napred u planovima Kine da se dokaže kao svemirska sila u istom rangu sa SAD i Rusijom.

Prvu sondu za istraživanje Meseca "Čange 1" Kina je lansirala 2007. godine.

Lundarne sonde su dobile ime po kineskoj boginji Meseca.

Kako je ranije najavljeno, prva kineska svemirska letelica sa ljudskom posadom koja će se spustiti na Mesec trebalo bi da bude lansirana između 2025. i 2030. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.