Kina je dostigla svemirsku prekretnicu

Izvor: Vostok.rs, 03.Apr.2023, 02:07

Kina je dostigla svemirsku prekretnicu

 Privatno napravljena raketa TL-2 I1 izvela je svoj prvi let u nedelju, noseći satelit u orbitu iz centra za lansiranje satelita Jiukuan na severozapadu Kine. Nalet lansiranja planiran je za 2023. godinu, a Peking se nada da će ove godine rasporediti više od 200 svemirskih letelica.
TL-2 I1 je raketa-nosač koju je razvila kompanija Space Pioneer, sa sedištem u Pekingu. Poleteo je u nedelju popodne, a ubrzo potom postavio satelit sa daljinskim otkrivanjem u orbitu oko 500 kilometara iznad Zemlje, uspešno su izvestili kineski mediji. Sa lansiranjem, Space Pioneer je postao treća privatna kompanija u Kini koja je izvršila orbitalnu misiju, posle i-Space i Galactic Energy. Međutim, Space Pioneer je prvi koji je lansirao raketu na tečno gorivo u orbitu, što je teži zadatak od lansiranja rakete na čvrsto gorivo. Kako se kineska privatna industrija istraživanja svemira širi, državna svemirska kompanija CASC je u januaru objavila da će izvesti 60 misija lansiranja svemira 2023. godine i poslati više od 200 svemirskih letelica u orbitu. Ova lansiranja će uključivati dve misije sa ljudskom posadom do svemirske stanice Tiangog i prvi let rakete nosača Long March 6c. Najveća raketa u zemlji, Long March 5, takođe će ponovo biti u akciji po prvi put od lansiranja misije Tianven 1 na Mars 2020. Kina je prošle godine izvela 64 lansiranja, stavljajući je na drugo mesto iza samo SAD sa 87. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.