Kina i Rusija su na putu da oforme VELIKU ALIJANSU, može li im se u tome suprotstaviti AMERIKA?

Izvor: Press, 17.Sep.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i Rusija su na putu da oforme VELIKU ALIJANSU, može li im se u tome suprotstaviti AMERIKA?

Činjenicu da je kineska vojska učestvovala u najvećim ruskim vojnim vežbama još od Hladnog rata, mnogi zapadni mediji su propratili uz navode da se radi o mogućem formiranju velikog saveza. Ukoliko dve sile zaista žele da se ujedine, može li Amerika išta da učini da to spreči?
Foto:Blic
Radi se o sporijim i suptilnijim događajima: istinska kinesko-ruska "osa" još uvek je daleko od stvarnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bez obzira na to, Zapad bi trebalo dobro da obrati pažnju kako dve zemlje produbljuju svoje veze.
Predstava za javnost
Rusija i Kina govore puno o svom dutrajnom prijateljstvu i saradnji u oblasti odbrane, ali postoje decenije nepoverenja među njima, piše "Atlantik". Nakon ozbiljnih graničnih sukoba duž reke Amur 1968-9 (u blizini lokacije gde su se sprovele ruske vežbe protekle nedelje), kineska strana granice bila je tako intenzivno bombardovana da je izgledala kao "površina Meseca". Dva suseda nisu rešila poslednji teritorijalni spor sve do 2008. godine.
Sada, gotovo pedeset godina kasnije, Si i Putin pokazuju prijateljstvo dodeljivanjem ordenja jedan drugom i prisustvovanjem vojnim paradama i organizovanjem samita.


Si Đinping sa Vladimirom Putinom

Međutim, uprkos svemu tome, postoji malo znakova o tome da se radi o intenzivnoj saradnji poput one koju imaju SAD i njeni saveznici u Evropi ili Japan na primer.
Rusija svakako prodaje ogromnu količinu oružja Kini, ali to čini pre svega zarad svoje dobiti.
Obe zemlje modernizuju svoju vojsku i sprovode i zajedničke vojne vežbe, ali za sada nema naznnaka formiranja pakta poput Severnoatlantske Alijanse, koji bi obavezao Kinu i Rusiju da jedna drugu brane u slučaju eventualnog napada.
Foto: Tanjug/AP
Detalj sa vojnih vežbi Istok 2018.

Ekonomski odnosi prate isti obrazac: dugotrajno nepoverenje, mnogo više pompi nego realnog prikazivanja njihovog trenutno partnerstva.
Kineski biznismeni kažu da su nevoljni da investiraju u Rusiju jer je ulaganje u tu zemlju "rizičnije nego u Kongo" i nepredvidljivo.
Uprkos određenim zajedničkim ekonomskim interesima, mnogi Rusi ne vole naročito kinesko tržište. Nepoverenje je obostrano. Istorija graničnih sukoba i oskudnih poslovnih dogovora učinili su ekonomske odnose između dve sile klimavim. Iako vlade dve zemlje ponekad preziru Sjedinjene Države, često se razlikuju po glavnim geopolitičkim pitanjima. Sijeva Inicijativa pojas i put (i njegova militarizacija trgovačkih ruta) smanjila je uticaj Rusije u Centralnoj Aziji.
Kini se ne dopada ruska aneksija Krima, niti njena vojna pomoć Indiji i Vijetnamu, kao ni podrška Talibanima.

Savez je ipak vrlo moguć
Za sada ne postoji kinesko-ruski "blok" zbog koga bi Zapad brinuo. Ali to ne znači da on ne bi mogao da se oformi.
Tvrdokorni stav Trampove administracije prema spoljnoj trgovini i način na koji neki američki političari i mediji kao da tretiraju Kinu kao novog neprijatelja je opasno blizu tome da zaista dovede Kinu u takvu situaciju.
Kina i Rusija će odlučno podržati jedna drugu ako ih sateraju u ćošak.
Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kina je veoma važna za dugoročni prosperitet Sjedinjenih Država. Hladni rat sa Kinom nije u interesu ijedne strane i samo će da preusmeri američke resurse od važnijih prioriteta .
Ako SAD želi da izbegne da Sija gurne u Putinove ruke, to ne mora nužno značiti da mora da kapitulira i posluša sve kineske zahteve.
SAD bi trebalo da znaju kakvi su njeni stavovi i da ih se pridržavaju. Ali, istovremeno SAD bi trebalo da pruže ruku Kini i sa njom sarađuju gde god je moguće. To bi pokazalo da SAD imaju volju da prevaziđu ovu i buduće krize. Još uvek nije kasno, zaključuje "Atlantik".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.