Kina, dronovi upozoravaju građane da nose maske

Izvor: RTS, 02.Feb.2020, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina, dronovi upozoravaju građane da nose maske

Kina se bori sa koronavirusom, ali ne želi da dozvoli da to utiče na njen ekonomski rast. Zato Narodna banka Kine sutra na finansijskom tržištu interveniše sa gotovo 174 milijardi dolara. Do sada je u Kini umrlo 305 ljudi, a registrovano više od 14.000 obolelih. Zabeležen je i prvi smrtni slučaj van Kine – na Filipinima.
Pokrajina Hubej je ogromni karantin. I pored svih mera, vlasti priznaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je situacija veoma složena.

Vojsci je predata nova bolnica Huošenšan u Vuhanu sa hiljadu kreveta.
Izgrađena je za manje od deset dana, sredinom nedelje otvara se još jedna.
"Imam mnogo iskustva, već sam se borila sa epidemijom SARS-a u Kini 2003. i ebole u Africi 2004. Sada smo najpotrebniji našoj domovini i narodu", poručila je članica medicinskog tima Điang Đi. 
Kineske vlasti počele su da koriste dronove sa spikerfonima, kako bi upozorile građane da nose zaštitne maske. Dnevno se proizvede oko osam miliona maski.
Potražnja raste, pa kineski premijer Li Kećang poziva domaće proizvođače da pojačaju proizvodnju medicinske opreme. Povećaće i uvoz.
Evakuacija građanaIz Vuhana države evakuišu strane državljane, koji po sletanju idu u dvonedeljni karantin. U francusku vojnu bazu sleteo je avion sa 250 Francuza i državljana iz više evropskih zemalja. Među njima je i četvoro srpskih državljana.
"Prevezli smo državljane Francuske i 29 evropskih zemalja. Pokazali smo odgovornost i solidarnost sa Evropom i većina njih otputovaće u svoje zemlje", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian.

Zabranu dolaska kineskih državljana i putovanja u Kinu, uveli su Vijetnam, Novi Zeland i Filipini, gde je zabeležen prvi smrtni slučaj. Preminuo je 44-godišnji Kinez iz Vuhana.
"Iako je izgledalo da je stabilan i da pokazuje znake poboljšanja, njegovo stanje se ponovo pogoršalo i preminuo je", rekao je ministar zdravlja na Filipinima Francisko Dukve.
Podrška Kini Lideri svetskih sila među kojima je i Amerika daju podršku Kini i šalju pomoć. Premijer Džastin Trido kaže da nema mesta za diskriminaciju kineske zajednice u Kanadi.
Važno saopštenje stiže iz Italije, prve zemlje u Evropi koja je uspela da izoluje korona virus.
"To daje mnogo više šansi da proučimo novi virus i shvatimo šta može da se učini da se zaustavi širenje. Sva naša otkrića stavićemo na raspolaganje međunarodnoj zajednici", rekao je ministar zrdavlja u vladi Italije Roberto Speranca.
Druga najveća ekonomija sveta i lokomotiva globalnog rasta, zbog borbe sa novim virusom, očekuje pad potrošnje, pad prihoda u turističkom sektoru i avio-saobraćaju.
Uzdrmana tržišta širom sveta sa neizvesnošću čekaju ponedeljak. Iz Pekinga su objavili da će radi stabilnosti, u privredu sutra prebaciti nešto manje od 174 milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.