Kina demantovala da Ujgure drži u logorima

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2018, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina demantovala da Ujgure drži u logorima

Kina je u oštro demantovala da drži u zatočeništvu milion etničkih Ujgura, braneći je svoju bezbednosnu politiku borbe protiv ekstremizma i terorizma.

Pred Odborom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, kineski zvaničnik Ma Joućing je garantovao da ni jedna etnička grupa, kao ni jedna vera nisu na udaru.

"Stanovnici Sinđijanga, uključujući i Ujgure, uživaju jednake slobode i prava", rekao je direktor Odeljenja rada Ujedinjenog Fronta, agencije kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << komunističke partije, na vlasti u Kini.

Tokom prvog dana zasedanja koje je Odbor UN-a posvetio eliminaciji rasne diskriminacije, jedna do 18 članova tog odbora, Gej Mekdugal je u petak izrazila duboku zabrinutost nakon brojnih verodostojnih izveštaja o zatočenju oko milion etničkih Ujgura u Kini u "masovnom logoru za zarobljenike".

Procene govore da je čak dva miliona Ujgura i pripadnika muslimanske manjine naterano u "političke logore za indoktrinaciju " u zapadnoj autonomnoj regiji Sinđijang, rekla je Gej MekDugal, članica Odbora UN za eliminaciju rasne diskriminacije.

"Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i verodostojnih izvještaja koja smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv verskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, autonomnu regiju Ujgura pretvorila u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike koji je prekriven tajnošću, u neku vrstu 'zone bez prava'", poručila je Mekdugal.

Kina tvrdi da je pokrajina Sinđijang pod velikom pretnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade i podižu napetosti između većinom muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.