Izvor: B92, 03.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Virus EV-71 napada decu

Peking -- Kinesko Ministarstvo zdravlja zatražilo je proglašenje predepidemijskog stanja zbog širenja virusa EV-71 ili Enterovirusa, koji je izazvao smrt 22 dece.

Ministarstvo zdravlja je na svom sajtu objavilo da zdravstveni biroi širom zemlje moraju da pooštre kontrolu zbog bolesti bolesti ruku, stopala i usta i pojave virusa EV-71 u gradu Fijang u provinciji Anhui.

U tom saopštenju se upozorava da su slučajevi te bolesti brojniji nego prethodnih godina i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će epidemija vrhunac doživeti verovatno tokom juna i jula ove godine.

U subotu ujutru je u Fijangu, prijavljeno 3,736 slučajeva osoba zaraženih tim virusom, odnosno 415 više nego prethodnog dana, prenela je agencija Sinhua.

Osim 22 osobe koje su umrle do sada od ovog virusa, njih 978 je hospitalizovano, od toga je njih 58 u kritičnom stanju, saopštili su zvaničnici Ministarstva zdravlja.

Bolest ruku, stopala i usta izazivaju virusi koji uzrokuju groznicu, gnojne rane na ustima i plikove.

Bolest se prenosi u dodiru sa pljuvačkom zaražene osobe, a pogađa uglavanom decu od deset godina i mlađu.

U nekim težim slučajevima izaziva fatalno oticanje mozga koje uzrokuje smrt.

Ova bolest, međutim nije povezana sa virusima koji pogađaju stoku.

Izbijanje epidemije je još jedan od problema koji će uticati na predstojeće Olimpijske igre u Pekingu, ako zvaničnici na vreme ne budu reagovali i predstavlja mučno podsećanje na epidemiju SARSA iz 2003. godine.

Prema saopštenju svetske zdravstvene organizacije, za sada još nije pronađena odgovarajuća vakcina ili specifična terapija za virus EV-71, tako da je za sada jedina preventiva pojačana higijena i češće pranje ruku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.