Izvor: B92, 13.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Uhapšeni zbog protesta

Peking -- Kineska policija uhapsila je osam demonstranata, koji su u Pekingu protestovali protiv kineske politike prema Tibetu.

Među njima je bio i jedan britanski novinar. Grupa njujorških studenata saopštila je da je dvoje njihovih prijatelja uhapšeno na mostu u Kineskom kulturnom parku, južno od stadiona Ptičje gnezdo, zato što su okačili natpis "Sloboda za Tibet".

Još pet do šest aktivista uhapšeno na ulazu u park, kod glavne kapije. Među uhapšenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i jedna žena tibetanskog porekla ali sa japanskim državljanstvom. Sve uhapšene policija je odvela u pratnji agenata tajne službe.

Uhapšeni britanski novinar identifikovan je kao Džon Rej i navodno je zaposlen u ITV njuzu. Očevici tvrde da je policija ugurala Reja u automobil, i pored pokušaja da im pokaže međunarodnu pres legitimaciju.

U kineskom birou za bezbednost nisu želeli da komentarišu slučaj, ali je potvrđeno da je bilo protesta u parku.

Od početka Olimpijskih igara u Pekingu održano je više manjih protesta zbog kineske politike prema Tibetu, a manji broj ljudi je priveden.

Demonstranti su bili uglavnom strani državljani, koji se nadaju da bi Olimpijadu mogli da iskoristi da privuku pažnju svetskih medija na politička pitanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeno 8 demonstranata u Pekingu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Avg.2008

Kineska policija uhapsila je osam demonstranata u Pekingu, medju kojima je bio i jedan britanski novinar, zbog protesta protiv kineske politike prema Tibetu. Grupa njujorških studenata saopštila je da je dvoje njihovih prijatelja uhap&s ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.