Izvor: B92, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Rudari zarobljeni u rudnicima

Peking -- Oko 180 rudara ostalo zarobljeno u rudnicima uglja u istočnoj Kini pošto su zbog kiša reke probile nasipe i poplavila okna.

Agencija Sinhua je prenela da je 584 rudara juče uspelo da umakne kada je u provinciji Šandong došlo do poplavljivanja rudnika, ali i da 172 rudara ipak nije uspelo da pobegne. U susednom rudniku, devet rudara je ostalo zarboljeno, dok ih je 86 uspelo da izađu na sigurno.

Direktor službe za bezbednost rudnika u Šandongu Vang Cići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je da postoje samo male šanse da su zarobjeni rudari preživeli.

Rizičan posao rudara posebno je opasan u Kini, gde je oko 2.163 rudara poginulo u 1.320 nesreća u prvih sedam meseci ove godine, dok je prošle godine 4.746 ljudi poginulo u više hiljada eksplozija, poplava i drugih nesreća u rudnicima.

Oko 2.000 vojnika, policajaca i rudara je uspelo da zatvori propuste na nasipima, prenela je Sinhua.

Centralna vlada je tražila od susednih provincija Hubei i Hunan da dostave pet pumpi za crpljenje vode, dok je ostalim rudnicama u toj oblasti savetovano da obustave radove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.