Kina Nemačkoj poklonila ogromnu skulpturu Karla Marksa

Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2018, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina Nemačkoj poklonila ogromnu skulpturu Karla Marksa

Obeležava se 200 godina rođenja Karla Marksa. U njegovom rodnom gradu, nemačkom Triru, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, održaće govor i svečano otkriti Marksov spomenik, poklon Kine.

Trir. Grad od oko 100 hiljada stanovnika na granici s Luksemburgom, na istorijsku se mapu, između ostalog, upisao i kao rodno mesto Karla Marksa. U nedelju je otvorena izložba o Marksovom životu, uticaju i nasledstvu, a sve je spremno i za sutrašnje obeležavanje 200. godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rođenja. Pet i po metara visoka skulptura već je stigla iz Kine.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da o nemačkom filozofu Karlu Marksu ne treba suditi po zločinima koje su njegove pristalice počinile decijanama posle njegove smrti.

Aludirajući na zlodela raznih revolucionara u Rusiji, Kini i drugim zemljama, Junker je rekao da "Marks nije odgovoran za zločine njegovih navodnih naslednika".

Glorifikacija Marksa u Nemačkoj nakon ujedinjenja nije se gledala blagonaklono. No, kao kontroverza oko proslave godišnjice pojavio se dolazak predsednika EK Junkera, koji je počasni građanin Trira. Iz njegovog kabineta kažu kako je svestan istorijskih činjenica i osetljivosti. Šta god da ljudi misle o Marksu, ne može se poreći da je osoba koja je stvarala istoriju. Ne govoriti o njemu značilo bi da dolazimo blizu poricanja istorije, poručuju iz Junkerovog kabineta, dodajući kako su baš zato prihvatili poziv.

A jedina država koja je na najvišem nivou službeno obeležila 200. godišnjicu rođenja Karla Marksa, upravo je Kina, koja je i donirala spomenik. Od četiri miliona turista koji godišnje prođu kroz Trir, sve je više Kineza. Predsednik Si Đinping, povodom godišnjice, u Domu naroda održao je govor.

"Nema misli ili teorije poput marksizma koja je imala tako dubok uticaj na čovječanstvo. Nakon što su kineski komunisti u realnost kineske revolucije utkali marksizam, kineska je nacija od bolesnika Azije ustala na noge. Socijalizam je spasio Kinu. Bazični principi marksizma doveli su do razvoja i modernizacije", rekao je Si Đinping.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.