Izvor: B92, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: "Naučni razvoj"

Peking -- Kongres Komunističke partije Kine završen usvajanjem jednog amandmana na ustav i izmenama u rukovodstvu partije.

Pre zvaničnog zatvaranja 17. kongresa oko 2.200 poslanika unelo je u ustav koncept "naučnog razvoja", za koji se zalaže predsednik i lider partije Hu Đintao. Tako se njegovo ime našlo pored imena dosadašnjih partijskih lidera - Mao Cetunga, Deng Hsiaopinga i Džang Cemina.

Pod pojmom " naucni razvoj" socijalizma podrazumeva se uravnotežen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napredak privrede, socijalnih odnosa i ekologije.

Tokom kongresa, koji je počeo u ponedeljak, Hu je isticao neophodnost "uravnoteženog razvoja u cilju zdravog i brzog razvoja" Kine, koja je sa 1,3 milijarde stanovnika na putu da postane treća ekonomija u svetu.

Među problemima koje treba rešiti, Hu je naveo raspodelu ličnih dohodaka, socijalnu zaštitu, zdravstvo i obrazovanje.

Generalni sekretar Komunističke partije Kine ocenio je da postoji "jaz", koji se ne može zanemariti, između onoga što su vlasti postigle i onoga što narod očekuje od vlasti da urade.

Kongres je, takođe, potvrdio odlazak devet članova rukovodstva, uključujući i potpredsednika Dženg Chinhonga, koji je prema mišljenju nekih analitičara bio rival Hu Đintaoa.

Dženg, Luo Gan i Vu Guandženg nisu ponovo izabrani u partijski Centralni komitet, u kojem su bili od 2002. godine.

Odlazak 72-godišnjeg Luoa i 69-godišnjeg Vua se očekivao, dok se o odlasku 68-godišnjeg Dženga, koji je bio peti čovek režima, raspravljalo mesecima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.