Kina: Krimsko pitanje rešiti politički

Izvor: BKTV News, 19.Mar.2014, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Krimsko pitanje rešiti politički

Kina ponovila stav da “krimsko pitanje” treba rešavati političkim putem, pozivajući sve uključene u događaje na Krimu da se uzdrže od eskalacije napetosti.

Ističući da je Kina uvek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lej rekao je da pitanje Krima treba rešavati političkim metodama, uz poštovanje zakona i poretka, prenela je agencija Sinhua.
Lej je komentarisao jučerašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << potpisivanje sporazuma o prijemu Republike Krim u sastav Ruske Federacije, sa Sevastopoljem kao gradom od federalnog značaja.
Kina je pozvala sve strane da “zadrže mir i uzdržanost” i “uzdrže se od podizanja” tenzija, a “međunarodnu zajednicu da igra konstruktivnu ulogu”, navodi kineska agencija.
Zamoljen da komentariše juče izraženu zahvalnost ruskog predsednika Vladimira Putina narodu Kine, za čije rukovodstvo je rekao da posmatra situaciju oko Ukrajine i Krima “u svoj istorijskoj i političkoj sveobuhvatnosti”, Hong je rekao da je Kina “pravedna i objektivna” u “krimskom pitanju”.
“Zbog složenosti istorijskih i praktičnih faktora, treba uzeti sve u obzir kada je reč o Krimskom pitanju”, rekao je portparol kineskog MIP-a.
“To pitanje treba rešavati politički na osnovu opravdanih briga i prava svih uključenih strana”, naveo je Hong.
Sinhua podseća da je Rusija u subotu uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojim je referendum na Krimu o prisajedinjenju Rusiji proglašen nevažećim a da se Kina uzdržala.
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.