Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: EU da odobri prodaju oružja

Peking -- Kina je danas zatražila od EU da smogne "političku snagu" i ukine zabranu prodaje oružja Pekingu.

Zabrana je zavedena 1989. godine posle gušenja u krvi prodemokratskih demonstracija oko pekinškog trga Tiananmen kada su stotine, ako ne i hiljade, ljudi izgubili život.

Pitanje oružja je stalni izvor napetosti izme]u Kine i EU, koje, inače, uživaju u snažnim trgovačkim i diplomatskim odnosima.

"Kina je sada strateški partner EU, ali države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU nastavljalju sa sprovo]enjem zastarele politike," izjavio je danas u Pekingu predstavnik mnistarstva inostranih poslova Kin Gang. "To je predrasuda protiv Kine."

"Nadamo se sa će EU skupiti političku hrabrost i doneti odluku da ukloni zastarelu politiku kako bi olakšala zdrav razvoj sveobuhvatnog

strateškog partnerstva Kine i EU," kaže Kin.

Na sastanku šefova diplomatija EU prošle sedmice, naznačeno je da zabrana neće biti skoro ukinuta zato što nema sloge o tom pitanju.

Francuska odavno traži ukidanje zabrane, željna da zaradi na kineskim vojnim troškovima koji ubrzano rastu, ali i dalje postoji značajno protivljenje u EU, s obzirom na ponašanje Pekinga prema poštovanju ljudskih prava i napetost izme]u Kine i Tajvana.

Britanija, Holandija, Danska i Švedska se najjače opiru ukidanju embarga.

Kina danas kaže da Peking ne traži ukidanje zabrane zato što želi da kupuje oružje od EU. "Zapravo, Kina hoće da ima strateške odnose sa EU zasnovane na jednakosti i obostranoj koristi."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.