Kina: Ameri nas uvlače u novi Hladni rat

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Ameri nas uvlače u novi Hladni rat

Kineske vlasti su u ponedeljak oštro kritikovale američkog ministra odbrane Eštona Kartera optužujući ga da podstiče mentalitet "Hladnog rata".

Peking nije zainteresovan da "igra ulogu u holivudskom filmu" za koji je scenario napisao Vašington, ističe kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparolka kineskog ministarstva je u Pekingu rekla da Karterove izjave od prošle nedelje da Kina podiže "veliki zid samoizolacije" predstavlja tek pokušaj da se prikriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << američki planovi za slanje dodatnih vojnih snaga u azijsko-pacifički region, javljaju svetske agencije.

Karterove izjave su "razotkrile stereotipno američko razmišljanje i američku hegemoniju", rekla je ona i dodala: - Ima nekih u SAD koji fizički žive u 21. veku, ali su njihovi umovi zapeli u eri "'hladnog rata".

- Kina nije zainteresovana za bilo kakav vid "hladnog rata", a nismo zainteresovani ni da igramo ulogu u holivudskom filmu koji pišu i režiraju određeni američki vojni zvaničnici. Kina se, međutim, ne boji i odgovoriće na svaku akciju koja preti i ugrožava kineski suverenitet i bezbednost - istakla je portparol kineskog Ministarstva.

Karter je u pozdravnom obraćanju pitomcima američke Mornaričke akademije u petak rekao da Kina želi i uživa koristi slobodne trgovine i slobodnog interneta, ali ponekad odluči da ograniči obe te stvari. On je dodao da je zvanični Vašington i dalje zabrinut oko aktivnosti Pekinga u spornom delu Južnog kineskog mora, gde Peking gradi nova ostrva, luke, piste za sletanje i vojnu infrastrukturu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.