Kim Džong Un i Južnokorejci razgovarali o samitu

Izvor: N1 televizija, 06.Mar.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Un i Južnokorejci razgovarali o samitu

Severnokorejski lider Kim Džong Un razgovarao je s izaslanicima južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina o mogućem međukorejskom samitu, saopštilie su obe strane učesnice razgovora, što se smatra novim znakom odmrzavanja njihovih odnosa.

Diplomate koje su juče došle u Pjongjang su najviši južnokorejski zvaničnici koji su doputovali u Severnu Koreju posle više od deset godina.

Severnokorejska agencija KCNA je prenela da je Kim "toplo primio" Južnokorejce, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji su mu predali pismo predsednika Muna.

"Pošto je saslušao specijalnog izaslanika o namerama predsednika Muna na temu samita, razmenio je mišljenja s njima i dao odobrenje", navela je agencija.

Seul je, međutim, saopštio da nije postignut nikakav dogovor o samitu, koji bi bio prvi od 2007. godine.

"To nije dogovor, to su razgovori", rekao je izvor iz južnokorejskog predsedništva, dodavši da su dve strane "nekako razmenile stavove" i o drugim pitanjima.

Kim je s južnokorejskom delegacijom razgovarao više od četiri sata, tokom večere u centrali Radničke partije u Pjongjangu.

Iz Južne Koreje je naznačeno da će detalji posete biti objavljeni danas, po povratku delegacije.

U delegaciji su, pored ostalih, bili i šef obaveštajne službe Južne Koreje Suh Hun i zamenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-sung. Zvanični list Radničke partije "Rodong sinmun" je danas posvetio naslovnu stranu poseti Južnokorejaca. Na glavnoj slici je pored Kima i delegacije bila i Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera.

Ona je bila jedna od centralnih tema tokom Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu, zatvorenih 25. februara, na kojima je došlo do značajnog zbližavanja dve Koreje, posle dve godine tenzija zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Njen dolazak u Južnu Koreju je značio prvu posetu nekog člana vladajuće severnokorejske porodice Jugu od Korejskog rata. Tom prilikom ona je u ime svog brata prenela Munu poziv na samit u Pjongjangu.

Mun nije odmah odgovorio, rekavši da treba obezbediti dobre "uslove" za dijalog.

Južnokorejska delegacija bi sutra trebalo da otputuje u Vašington, da bi prenela dešavanja iz Severne Koreje. SAD žele da usvoje nove unilateralne sankcije Pjongjangu, najstrože otkako je Donald Tramp u Beloj kući.

Severna Koreja je saopštila da je spremna da razgovara sa SAD bez preduslova, ali i da se neće odreći nuklearnog oružja, neophodnog, kako tvrde u Pjongjangu, za odvraćanje američkih pretnji.

Vašington je, sa svoje strane, kao preduslov za razgovore postavio konkretne korake Pjongjanga ka denuklearizaciji.

Nije jasno da li je u jučerašnjim razgovorima bilo govora o denuklearizaciji, ali je zvaničnik južnokorejskog predsedništva rekao da "veruje" da jeste.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kim Džong Un i Južnokorejci razgovarali o samitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2018

Severnokorejski lider Kim Džong Un razgovarao je s izaslanicima južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina o mogućem međukorejskom samitu, saopštili su danas obe strane učesnice razgovora, što se smatra novim znakom odmrzavanja njihovim odnosa...Diplomate koje su juče došle u Pjongjang su najviši...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.