Izvor: Blic, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Il najgori od svih

Kim Džong Il najgori od svih

Priča se da predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obianga Nguema voli da jede testise pogubljenih zatvorenika. Međutim, ser Marka Tačera, sina bivše britanske premijerke Margaret Tačer koji je optužen da je učestvovao u planiranju puča protiv Ngueme, obradovaće vest da je on tek šesti najgori živi diktator na planeti. Mark Tačer će svakako biti u opasnosti ukoliko ga vlasti Južne Afrike isporuče Ekvatorijalnoj Gvineji.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Teodoro Obinga Ngema veoma loš čovek, on ima još mnogo da nadoknadi kako bi dostigao nivo brutalnosti u Severnoj Koreji, Burmi ili Kini. U međuvremenu, vlada Ekvatorijalne Gvineje zatražila je od Južne Afrike da joj izruči Marka Tačera.

'Južna Afrika sarađuje i želi da se žestoko bori protiv svakog plaćeništva i terorizma', izjavila je Lusi Burtumije, pravna zastupnica vlade.

Britanski tabloid 'Miror' objavio je listu deset najgorih živih diktatora na svetu koju je uradio Dejvid Valečinski u saradnji sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava 'Amnesti internešenel', 'Fridom haus', 'Hjuman rajts voč' i 'Reporteri bez granica'. Prvi na listi najbrutalnijih diktatora je Kim Džon Il, predsednik komunističke Severne Koreje.

Than Šve

Zemlja: Burma

Godine: 71, na vlasti 13 godina.

General Than je duhovni lider vojne diktature u Burmi. Više od 140.000 stanovnika je tokom njegove vladavine raseljeno i živi u izbegličkim kampovima. Na izborima 1990. pobedila je stranka Aung San Suu Kju, dobitnice Nobelove nagrade za mir, ali je Than poništio rezultate i nju stavio u kućni pritvor.

Hu DŽintao

Zemlja: Kina

Godine: 61, na vlasti 2 godine.

Hu Džintao je predsednik Komunističke partije Kine i njen generalni sekretar. Kina je do sada pogubila više zatvorenika nego ostatak sveta zajedno. 'Amnesti internešenel' procenjuje da se u ovoj državi godišnje ubije 2.500 ljudi (nezvanični podaci su 15.000). KP Kine kontroliše sve medije i koristi 30.000 'internet agenata' da nadgleda upotrebu svetske globalne mreže.

Robert Mugabe

Zemlja: Zimbabve

Godine: 84, na vlasti 24 godine.

Mugabe je u početku bio omiljen na Zapadu, ali je vremenom postao jedan od najgorih diktatora. Tokom njegove vladavine ubijeno je ili raseljeno više od 70.000 ljudi. Vrhovni sud ga podržava i nedavno je blokirao izveštaj zvaničnih državnih organa o masakru nad 20.000 civila.

Princ Abdulah

Zemlja: Saudijska Arabija

Godine: 80, na vlasti 9 godina.

Abdulah je došao na vlast pošto je njegov polubrat kralj Fahd doživeo moždani udar 1995. godine. U Saudijskoj Arabiji do sada nisu održani izbori. 'Hjuman rajts voč' prenosi da 8,8 miliona stranih radnika u ovoj državi radi u robovskim uslovima, dok su žene u Saudijskoj Arabiji građani drugog reda.

Teodoro Nguema

Zemlja: E. Gvineja

Godine: 61, na vlasti 25 godina.

Iako je država bogata naftom, više od 60 procenata njenih stanovnika živi sa manje od jednog dolara dnevno. Veruje se da Obiangovo carstvo vredi 500 miliona funti, a kako prenosi državni radio predsednik ima 'dozvolu za ubistvo' bez da odgovara zbog toga.

Omar al Bašir

Zemlja: Sudan

Godine: 59, na vlasti 15 godina.

Al Bašir je na vlast došao uz pomoć armije. Zemljom već dve decenije besni građanski rat u kome je poginulo dva miliona ljudi, dok ih je četiri miliona raseljeno. Al Baširova armija konstantno učestvuje u mučenjima i masakrima nemuslimana, a stanovnici u regionima koji odbiju poslušnost muče se glađu.

Saparmurat Nijazov

Zemlja: Turkmenistan

Godine: 64, na vlasti 14 godina.

Svi zaposleni u vladinim službama moraju napamet da nauče stranice iz Nijazove knjige kako bi zadržali posao. On je zabranio nošenje brada, zlatnih zuba i cirkuske predstave. Promenio je nazive meseci i nazvao ih po svojoj majci, a prošle godine je uveo državne praznike kojima se slave dinje.

Fidel Kastro

Zemlja: Kuba

Godine: 77, na vlasti 45 godina.

Diktator sa najdužim stažom na svetu, poslednjih nekoliko godina pokrenuo je do sada najveću kampanju protiv nenasilnih disidenata. Do sada je uhapsio 75 aktivista za zaštitu ljudskih prava, novinara i akademika. Oni su osuđeni na prosečnu kaznu zatvora u trajanju od 19 godina. Prošle godine je na sud izveo slepog advokata i devet njegovih saradnika, Kuba je jednopartijska država kojom rukovodi Kastro.

Kralj Msvati III

Zemlja: Svazilend

Godine: 35, na vlasti 18 godina.

Obrazovan u Velikoj Britaniji ima reputaciju zaljubljenika u BMW, putovanja, skupe provode... koje plaća 300.000 farmera Svazilenda. Ova država ima najveću stopu zaraženih HIV virusom, trećina trudnica je pozitivna na virus koji izaziva sidu. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.