Kikinda: Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u drugoj polovini juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2022, 15:00

Kikinda: Javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u drugoj polovini juna

U drugoj polovini juna trebalo bi da bude raspisan prvi javni poziv za domaćinstva zainteresovana za unapređenje energetske efikasnosti – najavljeno je u kikindskoj Gradskoj upravi. Ove godine Kikinda je izdvojila 4 miliona dinara za taj program, a isti iznos opredelilo je i Ministarstvo rudarstva i energetike. Za predstojeća dva javna poziva očekuje se i veliko interesovanje građana.

U okviru prošlogodišnjeg pilot-projekta, odobrena su sredstva za 75 domaćinstava u Kikindi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i okolnim mestima, pa u Gradskoj upravi očekuju još veće interesovanje građana.

"Samim tim, opredelili smo i veća sredstva. Grad Kikinda je prošle godišnje za tu namenu izdvojio 2 miliona dinara, a ove subvencionišemo taj projekat sa 4 miliona dinara, što znači da će ukupan budžet za tu vrstu radova biti 8 miliona dinara", kaže Miroslav Dučić, član GV zadužen za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije.

Ove godine, program energetske efikasnosti predviđa dva javna poziva. Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava finansiraju prvi konkurs sa 6,5 miliona, a drugi sa 1,5 milion dinara.

"Prvi javni poziv će obuhvatiti zamenu stolarije, zamenu kotlova na gas i čvrsto gorivo, izolaciju kuća i krovova, ugradnju instalacija toplotnih pumpi, solarnih kolektora. Dok se drugi javni poziv, koji se očekuje negde na jesen, odnosi isključivo na solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe", objašnjava Nikola Jugin, energetski menadžer u Gradskoj upravi

Sledeće nedelje sledi raspisivanje javnog poziva za izvođače radova, a za sve zainteresovane firme, 17. i 18. maja planiran je info- dan u Kikindi. Kako je najavljeno, prvi konkurs za domaćinstva biće raspisan u drugoj polovini juna. Važno je napomenuti da su ove godine uvećana sredstva kojima se sufinansiraju konkretni projekti u cilju unapređenja energetske efikasnosti.

"Recimo, povećan je iznosa za zamenu spoljašnje stolarije sa dosadašnjih 96.000 na 140.000 dinara, kao i to da su od ove godine omogućeni i svi gipsarski i molerski radovi, ugradnja roletni, dasaka i komarnika, po sistemu ključ u ruke", kaže Jugin.

Podsećamo, građani snose 50 procenata troškova, a kriterijumi, načini bodovanja i neophodna dokumentacija ostali su, praktično isti. Sve dodatne informacije mogu se proveriti na sajtu grada Kikinde, kao i u Uslužnom centru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kikinda: Raspisani javni pozivi za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: Danas, 11.Maj.2022

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je dva javna poziva za dodelu sredstava za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.