Kidnapovan premijer Libije

Izvor: RTS, 10.Okt.2013, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kidnapovan premijer Libije

Naoružani napadači kindapovali libijskog premijera Ali Zidana iz hotela u Tripoliju i odveli ga na nepoznatu lokaciju. Grupa nekadašnjih pobunjenika preuzela odgovornost za otmicu, navodeći da je Ali Zidan uhapšen.

Nepoznata naoružana grupa kidnapovala je u zoru libijskog premijera Ali Zidana iz hotela u Tripoliju i odvela ga na nepoznatu lokaciju, saopštila je libijska vlada. Nekadašnja pobunjenička grupa "Operativne ćelije libijskih revolucionara" preuzela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je odgovornost za kidnapovanje, navodeći da je Ali Zidan "uhapšen na zahtev tužilaštva".

"Šefa prelazne vlade, Ali Zidana, na nepoznato mesto i iz nepoznatih razloga, odvela je grupa ljudi za koju se veruje da su nekadašnji pobunjenici, saopštila je kratko vlada na svom veb-sajtu.

Izvor blizak premijerovoj kancelariji rekao je za AFP da je premijer kidnapovan iz hotela "Korintija" u kojem boravi.

Nekadašnja pobunjenička grupa "Operativne ćelije libijskih revolucionara" preuzela je odgovornost za kidnapovanje, navodeći da je Ali Zidan "uhapšen".

Ta grupa, koja u principu spada pod nadležnost Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, navela je na Fejsbuku da je uhapsila Zidana na zahtev tužilaštva.

Premijer je "uhapšen na osnovu libijskog krivičnog zakona, a posle instrukcija javnog tužioca" zbog, kako je navela je ta grupa, "zločina i štete koju je naneo državi i njenoj bezbednosti".

Libijska vlada je na svom Fejsbuku saopštila da ministri "nisu obavešteni da je premijeru ukinut imunitet, niti da je izdat nalog da on bude uhapšen".

Otmica je usledila pet dana nakon što su američki komandosi izveli akciju na ulicama Tripolija i uhvatila Abu Anala al-Libija koji je tražen zbog bombaških napada 1998. godine na američke ambasade na istoku Afrike.

Libijska vlada je ranije saopštila da sumnja da su otmicu mogle da izvrše dve grupe nekadašnjih pobunjenika - Dom revolucionara i Brigada za borbu protiv zločina.

Vlada je saopštila i da su se u potragu za premijerom uključile najviše libijske institucije i pozvala je građane da ostanu mirni.

Posle akcije američkih komandosa u subotu, libijska vlada se našla pod udarom kritike, posebno nekih bivših pobunjeničkih grupa iz revolta 2011. godine u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.