Izvor: B92, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kibaki odbija podelu vlasti

Beograd -- Predsednik Kenije Mvai Kibaki odbio je da raspiše nove izbore i tako okonča dvonedeljnu krizu istočnoafričke zemlje.

Kibaki je, takođe, odbio i novo prebrojavanje glasova sa održanih predsedničkih izbora. Zbog političkog nasilja koje se pretava u etnički sukob između dva plemena koji podržavaju različite predsedničke kandidate, sve je više izbeglica i raeljenih širom Kenije.

Pet stotina ljudi je izgubilo život a procenjuje se da je 255.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moralo da napusti svoje domove u sukobima koji su nastali kada je opozicija predvođena Railom Odingom optužila aktuelnog predsednika Mvaija Kibakija za izbornu krađu.

Iako su se nemiri pretvorili u ulične sukobe a potom i u proterivanje stanovništva, Kibaki je odbio sve ponude kako bi se kriza okončala, uključujući i mogućnost podele vlasti sa svojim rivalom.

U međuvremenu, humanitarna pomoć postaje sve neophodnija.

"Dopremanje humanitarne pomoći postaje sve lakše, čak i u onim delovima Kenije koji su nam do sada bili nedostupni. Međutim, morali smo da zatražimo pomoć naše kancelarije u Ugandi pošto se na granici dve zemlje nalazi sve više izbeglica", kaže Džon Holms, koordinator UN za krizna područja.

Hiljade raseljenih zavise od humanitarne pomoći koju je najteže dostaviti u siromašnim delovima zemlje, gde, neretko, izbijaju tuče među ljudima koji satima čekaju da bi dobili svoje sledovanje hrane.

Sve veći broj stanovika iz zapadne Kenije u strahu beži u gradove a nezadovoljstvo je sve veće.

"Nismo glasali za Odingu da bi bio predsednik samo našeg plemena, birali smo ga za predsednika cele Kenije. Sada su nas isterali iz naših domova, sva naša braća su morala da pobegnu", kaže jedan od izbeglih.

I dalje se ne vidi rešenje krize u zemlji koja je važila za jednu od najrazvijenijih u istočnoj Africi, a iako je obećao da će učiniti sve da uspostavi dijalog među stranama u sukobu Mvai Kibaki je svoj kabinet skoro sasvim popunio ministrima iz njegove stranke.

Kofi Anan posrednik Afričke unije u Keniji

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan preuzeće posredovanje u sukobu u Keniji koji je izbio posle predsedničkih izbora, saopštila je danas Afrička unija (AU).

AU je saopštila i da su se predsednik Kenije Mvai Kibaki i opozicioni lider Raila Odinga dogovorili da okončaju nasilje i druge štetne aktivnosti kako bi našli miroljubivo rešenje za krizu nastalu nakon predsedničkih izbora.

U saopštenmju AU se navodi da su Kibaki i Odinga pristali da sarađuju s panelom istaknutih Afrikanca na čelu s Ananom kako bi razrešili međusobne razlike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.