Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri u poseti Kini od 5. do 7. juna

Američki državni sekretar Džon Keri boraviće od 5. do 7. juna u zvaničnoj poseti Kini, gde će učestvovati na osmom Strateško-ekonomskom dijalogu Kine i SAD, saopštio je Stejt department.

Keri će kopredsedavati sastankom zajedno sa američkim ministrom finansija Džejkobom Luom i dvojicom visokih kineskih zvaničnika, vicepremijerom Vangom Jangom i državnim savetnikom Jangom Jićijem.

Ovogodišnji Strateško-ekonomski dijalog održava se u jeku snažnih tenzija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u odnosima između Kine i SAD zbog spora oko ostrva u Južnokineskom moru.

Peking tvrdi da ima suverenitet nad skoro celom teritorijom Južnokineskog mora, a teritorijalne pretenzije u toj zoni ističu i Vijetnam, Filpini, Malezija i Brunej.

SAD su poslednjih meseci rasporedile ratne brodove u blizini ostrva pod kontrolom Kine, tvrdeći da tako brane "slobodu plovidbe" od "militarizacije" koju navodno sprovodi zvanični Peking.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će ključna tema sastanka biti izazovi i mogućnosti sa kojima se suočavaju dve zemlje u rešavanju brojnih pitanja.

Keri će učestvovati i na godišnjem sastanku posvećenom jačanju kinesko-američkih veza u oblasti obrazovanja, nauke i sporta.

On će najpre otputovati u Pariz, gde će 3. juna prisustvovati međunarodnoj konferenciji o Bliskom istoku, sazvanoj na inicijativu Francuske, a pre odlaska u Peking posetiće glavni grad Mongolije Ulan Bator.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.