Keri nemoćan da nađe rešenje za Gazu

Izvor: Politika, 26.Jul.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri nemoćan da nađe rešenje za Gazu

Dok šef diplomatije SAD pritiska Vladu Izraela, dotle očekuje od Egipta, Turske i Katara da ubede Hamas da položi oružje

Američki državni sekretar Džon Keri juče je iz Kaira vršio pritisak na sve zainteresovane strane u regionu da se dogovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, ali je posle višednevne bezuspešne diplomatske ofanzive na Bliskom istoku počeo da gubi strpljenje i od strana u sukobu samo traži da mu kažu „da” ili „ne”.

Posle tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedelje sukoba u kojem je poginulo oko 800 Palestinaca, uglavnom civila, i 35 Izraelaca, uglavnom vojnika, Keri zahteva od jevrejske države i militantnog pokreta Hamas da prestanu sa međusobnim napadima. Pri tome vrši pritisak na Egipat, Tursku i Katar da učine sve da ubede Hamas da položi oružje.

Dok šef diplomatije SAD čeka odgovor na svoj predlog koji, kako prenose svetske agencije, predviđa prestanak Hamasovog raketiranja, izraelske ofanzive i početak finansijske pomoći Gazi, sukob se proširio i na drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu. Negodujući protiv ofanzive na Gazu, stanovnici Zapadne obale organizuju demonstracije na kojima Molotovljevim koktelima i kamenicama zasipaju izraelske snage reda. Izraelci su pucali na demonstrante ubivši trojicu u četvrtak i juče još dvojicu. Istovremeno je jedan izraelski vojnik upucao jednog Palestinca.

U okviru „šatl diplomatije” Keri je posetio Kairo, Jerusalim i Zapadnu obalu gde se susreo sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, koji je iz umerenog pokreta Fatah.

Keri utiče i na vladu premijera Benjamina Netanijaua da prestane sa vazdušnom i kopnenom invazijom koja se sve više kvalifikuje kao ratni zločin. To je posebno tako otkako je Izrael u četvrtak na severu Gaze pogodio školu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija ubivši 16 civila, uglavnom žena i dece. Svetska organizacija je od učionica napravila sklonište za jedan deo od 140.000 Palestinaca koji su napustili domove bežeći od granata i metaka. Netanijahuova vlada je odgovorila da su gerilci napali izraelske snage u blizini škole i da su vojnici odgovorili na napad, ali da Izrael ne ubija civila namerno.

Kerijev plan predviđa da će se međunarodna zajednica pozabaviti ekonomskim problemima u Gazi ako Hamas prestane da raketira Izrael. SAD računaju na pomoć Egipta, ali je uticaj Kaira na Hamas minimalan otkako su Muslimanska braća izgubila vlast a na mesto predsednika došao Abdel Fatah el Sisi koji na svaki način želi da oslabi ovu islamističku organizaciju. Keri je zato i na liniji sa Katarom koji podržava palestinsku organizaciju koja vlada u pojasu Gaze, ali i sa Turskom, koja bi mogla da pritisne Hamas, premda se premijer Redžep Tajip Erdogan diskvalifikovao kao medijator kada je izraelsku akciju u Gazi nazvao „genocidom”.

Hamas ne pristaje na prekid vatre ako Izrael i Egipat ne ukinu blokadu Gaze i dozvole protok ljudi i robe. Zbog potpune izolacije, Palestinci u enklavi na Mediteranu žive u krajnjem siromaštvu i jednoj vrsti zatvora. Halid Mašal, lider političkog krila ove organizacije, kaže da je nemoguće zaustaviti otpor okupaciji odnosno da Hamas može da se odrekne oružja „ako se završi okupacija i ako se Izrael demilitarizuje”.

„Nećemo prihvatiti nijedan dogovor koji ne uključuje ukidanje blokade”, poručuje Mašal.

Izrael ne prihvata prekid blokade jer smatra da bi Hamas onda lakše dolazio do materijala za rakete kojima gađa Izrael.

Dok se traži političko rešenje, Svetska zdravstvena organizacija traži „humanitarni koridor” za evakuaciju ranjenih u Gazi, dok je Savet UN za ljudska prava u Ženevi izglasao pokretanje istrage o ratnim zločinima Izraela, što Netanijahu naziva „travestijom”.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zaprepašćen je napadom na školu i poziva na prestanak dejstava tokom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, odnosno do početka avgusta. Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj bila je mnogo direktnija kada je izjavila da i Hamas i Izrael „krše ljuska prava, humanitarno pravo i zakon ljudskih prava”.

„Ovo su šokantni incidenti”, kaže Pilajeva.

Incident se, istina diplomatski, dogodio i Keriju kada ga je na ulazu u predsedničku rezidenciju u Kairu zaustavilo obezbeđenje tražeći da prođe kroz metalni detektor, to jest skener. Ova krajnje neuobičajena diplomatska praksa osramotila je sekretara pred mnogobrojnim američkim izveštačima koji ga prate na bliskoistočnoj turneji. Egipćani nisu mnogo sakrivali da je to osveta za to što je bivši egipatski ministar spoljnih poslova Nabil Fahmi prošao kroz iste sigurnosne provere kada je bio u službenoj poseti SAD.

Šta je rešenje

Bivši izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz predložio je u „Džeruzalem postu” da međunarodna zajednica investira 50 milijardi dolara u Gazu ako Hamas pristane na demilitarizaciju. Međutim, analitičar Aron Dejvid Miler, koji je u više navrata bio angažovan u administraciji SAD kao pregovarač za Bliski istok, piše u „Foren polisiju” da je svaki dugoročni interes o razoružanju Gaze i ekonomskom oporavku sada nezamisliv i da je izgleda preteško postići i kratkoročni cilj, odnosno zaustaviti krvoproliće.

J. Stevanović

objavljeno: 26.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.