Keri: SAD deceniju i po predvode odgovor na globalnu pretnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: SAD deceniju i po predvode odgovor na globalnu pretnju

Američki državni sekretar Džon Keri saopštio je danas da Sjedinjene Američke Države u proteklih 15 godina, otkako su na njenom tlu na današnji dan izvedeni teroristički napadi, predvode odgovor na globalnu pretnju koju predstavljaju nasilne ekstremističke grupe.

"Na ovaj svečani dan, saginjemo glave s tugom i najdubljim poštovanjem prema civilima i diplomatama, vojnicima i avionskoj posadi, spasiocima, policiji i bezbednosnom osoblju koji su izgubili živote u terorističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napadima, ali i zahvaljujemo na prilici da sećanje na njih neumorno održimo stremeći ka miru, bezbednosti i pravdi, u našoj zemlji i širom sveta", navodi se u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Keri je istakao da SAD "sa partnerima na svakom kontinentu pomažu u poražavanju terorista uzimajući na nišan njihove lidere, oduzimajući im teritoriju, smanjujući im finansijska sredstva, raskrinkavajući njihove mreže i diskreditujući njihove laži".

Američki državni sekretar ukazuje da, kao što američki narod svakodnevno pokazuje, Amerikance "nikada neće zastrašiti teroristi, niti ih odvratiti od poslovanja širom sveta, niti ih naterati da odustanu od svojih demokratskih vrednosti".

"Umesto toga, postali smo čak još obazriviji i još odlučniji da zaštitimo svoj narod, pomognemo svojim prijateljima i odbranimo civilizaciju od onih koji nameravaju da je uruše", naglasio je Keri.

Sjedinjene Američke Države obeležavaju danas 15-godišnjicu terorističkih napada izvedenih na današnji dan 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Napadi, koje je izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili "kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, posle čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu, a na kraju je oboren avion u Pensilvaniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.