Kepiro i fizički i mentalno sposoban za suđenje

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kepiro i fizički i mentalno sposoban za suđenje

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak, javlja agencija Asošiejted pres.

Lekarska ispitivanja, naložena prošle sedmice, pokazala su da je Kepiro i fizički i psihički sposoban da prati suđenje, rekao je danas sudija Bela Varga.

Kepirov branilac Žolt Zetenji rekao je da je njegovom klijentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obezbeđen novi slušni aparat, koji mu omogućuje da bolje prati ono što se dešava u postupku.

Kepiro, koji tvrdi da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, sedi u invalidskim kolicima i nosi velike slušalice.

Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a nakoliko dana kasnije je prekinuto na zahtev njegovih advokata, kako bi se proverilo da li je optuženi u stanju da prati suđenje.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživanjima i više od 12.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira. Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprostavljao naređenjima".

Kepiro je prošle godine tužio direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i "moralnim monstrumom holokausta".

Sud je ove sedmice odbacio Kepirovu tužbu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.