Kebab i giros su ODBRANJENI!

Izvor: Mondo, 13.Dec.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kebab i giros su ODBRANJENI!

Evropski parlament ipak nije izglasao zabranu prodaje kebaba i girosa na Starom kontinetu, čime je ne samo odbranjena omiljena brza hrana u mnogim zemljama, već i sačuvano 200.000 radnih mesta. Nedostajala tri glasa za zabranu.

Foto: YouTube/screenshot

Kebab i giros će se i dalje jesti u mnogim gradovima Evrope!

Predlog da se ova orijentalna brza hrana, omiljena širom Evrope, "protera" jer je nezdrava, nije danas prošao u Evropskom parlamentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Za izglasavanje zabrane bilo je potrebno najmanje 376 glasova, ali su za apsolutnu većinu nedostajala tri glasa. Ishod glasanja bio je ovakav: 373 za zabranu, 272 protiv i 30 uzdržanih.

Kebab i giros su omiljena jela u Zapadnoj Evropi, pogotovo u noćnim satima, kada treba "neutralisati" alkohol u organizmu.

Međutim, bilo je predloženo da se novim zakonom zabrani dodavanje fosfata u zamrznuto meso.  Fosfat obezbeđuje bolju koheziju različitih sastojaka mesa na ražnju i meso bi se bez fosfata isušilo.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kojem se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Jedna od stranaka koja se zalagala za odbranu ovih popularnih jela je i Evropska narodna partija (EPP Group), čiji su poslanici istakli da u kebabu ima manje fosfata nego u koka-koli.

We saved your kebab. You're welcome

— EPP Group (@EPPGroup) December 13, 2017

Predstavnica te partije Renate Zomer izjavila je da nema nikakvih dokaza da nivo fosfata u kebabima ima negativne efekte na zdravlje.

"Fosfati se koriste u smrznutom mesu kako bi ono bilo kompaktno, očuvalo se. Bez fosfata, mesa bi se u restoranima služila u obliku slonovog stopala!", primetila je ona.

Samo u Nemačkoj se dnevno proda tri miliona porcija kebaba, a u Velikoj Britaniji 1,3 miliona.

Procena je da oko 200.000 ljudi radi u kebab industriji širom Evrope.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.