Izvor: B92, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za radikalne islamiste

Brisel -- Belgijski sud izrekao kazne petorici radikalnih islamista iz grupe koja je u ovoj zemlji regrutovala bombaše samoubice.

Oni su regrutovani za terorističke akcije u inostranstvu. Belgijanac Bilal Sugir, jedini koji se trenutno nalazi u pritvoru, osuđen je na 10 godina zatvora kao lider terorističke organizacije, dok su ostala četvorica osuđena u odsustvu na manje kazne zatvora. "Bilal je namerno pomagao terorističkim krugovima u Iraku", naveo je predsednik sudskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veća Pjer Endrik.

On je istakao da je ova mreža širila radikalno viđenje islama.

Jedna od zavrbovanih u ovu grupu je 38-godišnja Mjuriel Degok, prozvana "belgijska kamikaza", koja je sebe digla u vazduh novembra 2005. blizu američke patrole u Iraku.

Teroristički akt ove Belgijanke koja je primila islam bio je prvi samoubilački napad jedne Evropljanke u Iraku.

Sugir je demantovao da je znao za njene planove, iako su snimljeni telefonski razgovori u kojima on pozdravlja vest o njenoj smrti.

Među četvoricom osuđenih u odsustvu je i Belgijanac Paskal Kujpenink, takođe preobraćen u islam, koji je pokušao da zavrbuje svoju devojku, 17-godišnjakinju iz Ruande, da sa njim izvede samoubilački napad u Iraku.

Pre tri nedelje Belgija je pojačala mere bezbednosti strahujući od terorističkog napada pošto je, kako tvrde vlasti, osujećena jedna teroristička zavera.

I oko suda su bile pojačane mere bezbednosti, što je izazvalo kraće odlaganje izricanja presude.

Stručnjaci upozoravaju da radikalni islamisti koriste Belgiju, sedište NATO, Evropske unije i mnogih multinacionalnih kompanija, kao logistiku i bazu za podršku za napade u drugim zemljama.

Belgijski sud je 2006. osudio 11 osoba zbog pripadnosti organizaciji povezanoj sa napadima u Kazablanki 2003. u kojima je poginulo 45 ljudi, i u Madridu marta 2004, u kojima je smrtno stradala 191 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.