Izvor: Blic, 17.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne prete zvaničnicima

Kazne prete zvaničnicima

VAŠINGTON (Beta-AFP) Američki ministar pravde Dženet Rino juče se založila za strože kažnjavanje, uključujući i krivično gonjenje zvaničnika koji novinarima daju poverljive informacije.

'Mislim da u nekim slučajevima sankcije treba da budu krivične', dodala je ona i insistirala na neophodnosti čuvanja informacija koje bi mogle da spadaju pod kategoriju 'poverljivih', ali i na slobodi izražavanja i štampe koje štiti Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << amandman američkog Ustava.

Predlog zakona, koji je već prihvatila parlamentarna komisija, koji bi uskoro mogao biti predat Se- natu predviđa stroge kazne za odavanje informacija koje idu do zatvorske kazne od tri godine.

Rinoova je, ipak, izrazila rezerve prema mogućnostima koje ima predlog zakona, pre svega po pitanju koje su informacije poverljive i kako dokazati odavanje informacije.

Ministar pravde SAD o odavanju tajni

Kazne prete zvaničnicima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.